Werkstraf geëist voor dumpen drugsafval in Emmen

Foto: Archief Jaspar Moulijn

Na hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem is tegen een 45-jarige man, die verdacht wordt van het dumpen van grote hoeveelheden drugsafval in Emmen, een werkstraf van 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf van een jaar geëist.

De man zou samen met zijn neef in augustus 2014 meer dan 20 vaten hebben gedumpt aan de Ermerweg in Emmen en de Tweede Groenedijk in Emmer-Compascuum. Zelf ontkent hij elke betrokkenheid. De verdachte, inmiddels van Emmen naar Hardenberg is verhuisd, kreeg in 2016 een fors hogere straf opgelegd.

De rechtbank in Almelo legde hem een gevangenisstraf van anderhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk op. De neef kreeg toen een werkstraf van 240 uur plus acht maanden voorwaardelijk. Volgens de rechtbank nam de 45-jarige het initiatief tot het illegaal dumpen van de afval die vrijkomt bij het produceren van xtc.

22 vaten

Het werd achtergelaten in een maisveld, in een natuur- en wandelgebied, in een wasstraat van een tankstation en in een sloot. Het gaat in totaal om 22 vaten. De kosten per dumping worden geschat op 20.000 euro. ,,Waarom zou ik die vaten zo vlakbij mijn huis hebben gedumpt?”, vroeg de 45-jarige aan het hof. ,,Dat zou toch verdacht zijn?”

De herkomst van de drugsafval is niet duidelijk. De oom en zijn neef zouden voor het transport een busje hebben gehuurd in Amsterdam. Tijdens een van de lozingen brak een deel van de laadklep af. Die werd later in Emmen gevonden, tussen de afvalvaten.

Camerabeelden

Getuigen bij het verhuurbedrijf hebben de 45-jarige niet gezien en ook staat hij niet op camerabeelden van het tankstation. Wel was er veelvuldig telefoonverkeer met de neef en met het verhuurbedrijf om de wagen langer te huren. Volgens de 45-jarige probeert zijn neef hem erin te luizen, maar hij kon niet goed duidelijk maken waarom.

Het hof doet uitspraak op 21 februari.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe