Werkstraf voor fraude met pgb overleden vrouw

Een 74-jarige man uit Emmen is dinsdag voor fraude met persoonsgebonden budget (pgb) veroordeeld tot 150 uur werkstraf.

De man incasseerde twee jaar lang pgb voor zijn overleden vrouw. Hij heeft in totaal 73.000 euro ten onrechte gekregen. De Emmenaar ontving budget voor ondersteuning bij zorg van zijn zieke echtgenote. Zij overleed in 2010. De weduwnaar verzuimde aan pgb-verstrekker Achmea door te geven dat de vrouw was gestorven. Hij vulde formulieren in met kosten van verzonnen zorgverleners.

De man heeft op die manier lange tijd pgb van het zorgkantoor ontvangen terwijl hij daar geen recht op had. Tijdens de behandeling van de strafzaak verklaarde de verdachte dat hij de fraude pleegde, omdat hij schulden had. Tegen de politie had de man nog gezegd dat hij in de war was na de dood van zijn vrouw. Maar in de rechtszaal twee weken geleden zei de verdachte dat hij tegen de politie had gelogen.

De rechtbank vindt misbruik van pgb ernstig. ,,De man heeft berouw getoond. Ook heeft hij goed meegewerkt aan het onderzoek. Daarom ziet de rechtbank af van een gevangenisstraf.” De Emmenaar moet het fraudegeld terugbetalen. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.