Werkstraf voor grievende uitlatingen over Drentse agent die been brak

Voor smaad en belediging van de agent die vorig jaar in het centrum van Assen zijn been brak, is een 52-jarige Assenaar maandag veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur.

De man reageerde via Facebook op een blog, waarop de agent van de politie Drenthe beschrijft hoe hij tijdens een nachtdienst in Assen moedwillig door een scooterrijder wordt aangereden en daarbij zijn scheen- en kuitbeen breekt. Het verhaal van de politieman is massaal gedeeld op sociale media.

Op Facebook kreeg de agent heel veel steunbetuigingen op zijn blog. De verdachte die maandag voor de politierechter moest verschijnen, was daarop een uitzondering. De man reageerde op Facebook met de teksten als: ,,Van mij krijgt hij geen steunbetuiging, want hij is een vieze kankersmeris. Ik hoop dat hij nooit meer zal lopen die vieze nazi kanker hond. Dikke pluim voor degene die hem heeft aangereden.”

Verdachte ontkent

De verdachte ontkende maandag voor de rechter in alle toonaarden en met veel krachttermen dat hij de persoon is achter de grievende tekst. De officier van justitie is wel overtuigd dat hij de dader is. Volgens de officier heeft de politie uitgebreid onderzoek gedaan. ,,Alle bronnen leiden naar hem. Hij heeft in 2012 een Facebookpagina aangemaakt, waar deze tekst opstaat. Hij is schuldig aan smaad, het opzettelijk aanranden van iemands goede eer en naam met het oogmerk om te beledigen.”

De politierechter acht de man ook schuldig. ,,Ik bespeur bij u heel veel woede en boosheid op de gemeente en de politie. U kunt dit niet op deze manier verwoorden naar een agent die zijn been gebroken heeft.” Net als de officier van justitie vindt de rechter een werkstraf 60 uur passend. Wel is de helft van de straf voorwaardelijk opgelegd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.