Werkstraf voor man met huidproblemen: kweekte wiet in Norg voor cannabiszalf

Hij kweekte wiet om zelf cannabiszalf van te maken. ,,Die zalf was het enige dat hielp tegen mijn huidproblemen.”

Dat verklaarde de man (38) uit Norg vrijdag bij de politierechter in Assen. In zijn woning werden december vorig jaar 63 wietplanten en wapens, waaronder een dubbelloops jachtgeweer, en munitie aangetroffen. In zijn nachtkastje lag een gaspistool. De politie kwam de kleine hennepkwekerij op het spoor, nadat een melding was gedaan van een auto die uit de bocht was gevlogen. De auto werd leeg aangetroffen.

Warmtebeeldcamera

De politie ging langs bij de eigenaar en rook een sterke hennepgeur. Agenten zijn later teruggegaan met een warmtebeeldcamera. De wietplanten en een zak met henneptoppen werden in verschillende ruimtes van de woning en in de berging gevonden. De man heeft verklaard dat hij last had van huidproblemen. Via via had hij cannabiszalf gekregen. De persoon die hem de zalf leverde zou zijn overleden.

De man besloot, zo is zijn verklaring, dan maar zelf wiet te gaan kweken en cannabiszalf te gaan bereiden. ,,Het was absoluut niet voor de verkoop.” De officier van justitie vond het opmerkelijk dat hij daarvoor 1000 euro investeerde. Zij vroeg hoeveel cannabis hij nodig had voor de zalf. De man bleef het antwoord schuldig. ,,Ik heb op Youtube gezien hoe je de zalf moet bereiden.”

Sociale man

De officier vindt zijn verhaal niet geloofwaardig. ,,Het lijkt erop dat hij de wapens in huis had, omdat hij bang was voor een ripdeal.” Zij eiste 240 uur werkstraf en twee maanden cel voorwaardelijk. Zijn advocaat Hugo Pellinkhof vond dat een erg hoge eis. Volgens de raadsman wilde de burgemeester van Noordenveld de woning van zijn cliënt na de vondst van wietplanten tijdelijk sluiten. ,,Dat is door buurtbewoners tegengehouden, omdat hij zo’n sociale man is. Hij heeft geen strafblad en had geen kwade bedoelingen.”

De politierechter zei dat zij het zware feiten vond. ,,Maar niet het zware kaliber, zoals de officier schetst.” De man is veroordeeld tot 180 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.