Werkstraffen geëist in familieruzie Hoogeveen

Drie mannen van 47 tot 53 jaar uit Hoogeveen hoorden voor het afranselen van hun oom werkstraffen tot zestig uur eisen. De officier eiste tegen de 79-jarige vader van dit trio een boete van 750 euro en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Twintigtal verwondingen

De politie kreeg op 10 november 2014 een melding binnen dat voor een woning aan De Kwikstaart in Hoogeveen een man ernstig werd mishandeld. Toen de agenten kwamen troffen ze een 71-jarige gewonde man aan. Hij was door zijn acht jaar oudere neef en zijn zonen in elkaar geslagen. De gewonde man werd naar het ziekenhuis gebracht. Hij had meer dan twintig kwetsuren, waaronder een snee in zijn hals.

Nep-veteraan

De groep vechtersbazen kon snel worden opgespoord. Ze bekenden de matpartij. Het slachtoffer had op Facebook geschreven dat zijn broer een nep-veteraan en een leugenaar was. Dit was bij de 79-jarige verdachte hard aangekomen. De groep had verhaal willen halen, maar de schrijver van het gewraakte bericht wilde geen gesprek. De zoons hadden hun oom vast gepakt, gestompt en geslagen. Hun vader sloeg met een sleutelbos. Hierdoor had het slachtoffer snijwonden opgelopen.

Een 37-jarige schoonzoon werd aanvankelijk ook als medeverdachte opgevoerd. Maar de officier zag onvoldoende bewijs voor een veroordeling en vroeg in deze zaak vrijspraak. Aan het slachtoffer moet in totaal 2400 euro aan schadevergoeding worden betaald, eiste de officier.

Zelf ook terecht

Op dezelfde dag stond ook het 71-jarige slachtoffer terecht vanwege het verspreiden van laster via Facebook. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen hem een voorwaardelijke boete van 750 euro. Die moet als waarschuwing dienen om de man te beletten zijn 79-jarige neef opnieuw via internet in kwaad daglicht te stellen. Als schadevergoeding zou de man zijn neef een bedrag van 200 euro moeten betalen.

De 71-jarige Hoogevener claimt dat alleen zijn eigen vader binnen de familie in Nederlands-Indië militair was en dat alleen hij zich veteraan mag noemen. Zijn oudere neef strijkt ten onrechte met deze eer, zei de man gisteren. De advocaat van de 71-jarige had onderzoek gedaan naar de veteranen-status van de oudere neef en kwam hem niet in de databanken tegen. Hij vroeg vrijspraak.

De uitspraak in beide zaken is op 5 december.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.