Werkstraffen voor 'geldezels' van Marktplaatsoplichters

De politierechter in Assen heeft dinsdag straffen tot veertig uur werkstraf uitgedeeld aan twintig ‘geldezels’. Dit zijn mensen die hun bankrekening en pas hebben afgegeven aan internetfraudeurs. Hiervoor ontvingen ze vaak een geringe vergoeding.

Er stonden twee dagen ingepland om de dertig zaken af te handelen. Woensdag verschijnen nog eens tien mensen. Ook in deze zaken worden dergelijke werkstraffen verwacht.

Hoofdverdachten

Deze zaken zijn een nasleep van de berechting van een fraudebende die in 2013 en 2014 in Noord-Nederland actief was. Een van de twee hoofdverdachten, een 29-jarige man uit Assen, werd in april al veroordeeld tot 22 maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De andere moet binnenkort voor de rechtbank verschijnen.

De hoofdverdachten van deze bende gebruikten de bankrekeningen van katvangers of geldezels om zelf buiten beeld te blijven. Op de bankrekeningen die werden afgestaan stortten slachtoffers geldbedragen voor concertkaarten en toegangsbewijzen die via Marktplaats werden gekocht. De kaartjes werden nooit verstuurd naar de kopers. De katvangers moesten vervolgens deze bedragen pinnen en aan de hoofdverdachten afgeven.

Belangrijke schakel

Voor cybercriminelen of internetfraudeurs zijn geldezels onmisbaar en vele miljoenen waard. Het lijkt onschuldig om je bankpas even uit te lenen, maar je maakt je schuldig aan witwassen en georganiseerde misdaad. Dit realiseert een katvanger zich vaak niet. Meestal gaat het om mensen die aan lager wal of in de schulden zijn geraakt en zo extra geld hopen te verdienen. Dit waren ook de verhalen van de mensen die op de zitting in Assen verschenen. Dat ze voor de rechter moesten verschijnen, daar hadden ze niet op gerekend.

De officier van justitie noemde deze opstelling naïef en dom, omdat de pakkans 100 procent is. De banken zijn alert op bankrekeningen waarop opvallend bankverkeer is te zien, zoals het storten van vele kleine of juist grote bedragen. De rekening wordt vervolgens geblokkeerd. Rekeninghouders die inderdaad betrokken zijn bij fraudezaken krijgen niet meer de mogelijkheid elders een bankrekening te openen. En als dat niet genoeg is, doemt de bank in vele gevallen op als de benadeelde partij, die schade verhaalt op de geldezel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.