Werkstraffen voor kweken hennep in Emmen

Een 28-jarige man die nu in Assen verblijft, is veroordeeld tot 80 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. Hij werd vorig voorjaar ontmaskerd als hennepkweker in zijn toenmalige woning in de Emmer wijk Angelslo.

Omdat hij de stroom voor de kwekerij met ongeveer 150 planten illegaal aftapte en de aansluiting niet veilig was, ontstond 13 april vorig jaar brand. De slaapkamer waarin de kwekerij zat, werd volledig in de as gelegd.

Door de brand werd de kwekerij ontdekt. De man bekende dat hij de eigenaar was, dat hij één keer had geoogst en zo 7.000 euro had verdiend. Die illegale winst moet hij van de rechter afstaan aan de staat. Ook moet hij stroomleverancier Enexis 500 euro schadevergoeding betalen.

De man verklaarde dat hij 7500 euro had geleend van ‘dubieuze figuren’ en dat hij, om hen terug te betalen, geen andere oplossing zag dan een wietplantage te beginnen. Nadat hij werd betrapt, werd de man uit zijn woning gezet. Sindsdien leidt hij een zwervend bestaan in Assen.

Een andere 28-jarige had iets meer geluk: in zijn huis in de wijk Emmermeer vond de politie in juli vorig jaar een kwekerij met tachtig hennepplanten, maar hij mocht er blijven wonen. Ook hij begon de kwekerij naar eigen vanwege schulden.

De rechter legde hem 80 uur werkstraf op. Verder moet hij 2500 euro aan de staat betalen, omdat hij dat heeft verdiend met de hennepteelt. Omdat hij aan de sociale dienst niet opgaf dat hij inkomsten had, moet hij de gemeente Emmen ook een boete van 10.000 euro betalen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.