Westerbork laat zich horen tegen strikte geluidsregels

Instrumenten en vurige betogen: Börkers trokken woensdag alles uit de kast om de politiek te overtuigen dat de voorgestelde geluidsregels niet deugen.

,,U kunt meer kapot maken dan u lief is’’, zei Geert Woldman van Stichting Zomeractiviteiten gisteravond in de raadzaal in Beilen. Hij kreeg een daverend applaus, net als de vijf andere insprekers op het heikele onderwerp: evenementen in Westerbork. Het geklap ergerde voorzitter Henk Heideveld, maar nadat hij dat uitsprak klonk het applaus steeds maar harder.

Westerbork in opstand

Nee, Westerbork legt zich niet neer bij de nieuwe voorgestelde geluidsnormen. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor dat Westerbork zich beperkt tot twaalf evenementen met geluid per jaar in het centrum. Daarvan mogen twee met hard geluid (90 decibel). Ook mogen er 25 evenementen zonder geluid worden gehouden. Daarbij is de grens 60 decibel. Daarbij mag dan geen akoestische muziek worden gespeeld. Dit alles zou het bestemmingsplan Raad van State-proof maken. Een eerder bestemmingsplan werd vernietigd omdat omwonenden een zaak aanspanden wegens geluidsoverlast.

Evenementen zonder geluid: ‘Onmogelijk’

Die evenementen zonder geluid zijn onmogelijk, zeggen Woldman en Jacob Muller van Stichting Levendig Westerbork. Woldman liet een geluidsmeter meelopen met de commissievergadering. ,,U zit zelf regelmatig boven de 60 decibel, met pieken tot 70 decibel. Zo’n grens maakt elke maatschappelijke omgang onmogelijk.’’

Wethouder: ‘Ik kan niet anders’

Wethouder Emko Dolfing had er op zijn laatste dag een flinke kluif aan. ,,U mag van het college geen ander voorstel verwachten. Hier sta ik, ik kan niet anders.’’ Toch toonde ook hij zich aangedaan door de grote zorgen bij de inwoners. ,,Ik zou mij kunnen voorstellen dat de raad de koppen bij elkaar steekt en iets bedenkt om de nul-evenementen op te rekken. Daarin is de raad aan zet.’’

De fracties gaan met elkaar in overleg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.