Westerbork lanceert zijn eigen historische TT: de Börker Toren Toer

Ruim 93 jaar na de Asser TT gaat die van Westerbork in première: de Börker Toren Toer. Donderdag start de monstertoertocht antieke motorfietsen. Met dank aan Johan Rutgerink.

Alles op de rit, Johan?

,,Wij denken het voor elkaar te hebben. Maar het wordt spannend, zo’n eerste keer.”

Wat maakt een driedaagse toertocht voor rijdende motormusea zo bijzonder?

,,Het is de enige in zijn soort in Nederland. De Veteranen Motoren Club telt 1500 leden, maar voor de diehards had Nederland niets te bieden. In landen als Noorwegen en Zweden draaien ze hun hand niet om voor tochten van duizend kilometer in vijf dagen. Als lid van de Deense tegenhanger van de VMC doe ik in Denemarken regelmatig mee aan tochten. Een rit voor motoren van voor 1935 trekt daar moeiteloos 200 deelnemers. Bij een oudejaarsborrel kwam het idee op om zoiets in Nederland op te zetten. Samen met mijn buurman Gert Goor ben ik ermee aan de slag gegaan.”

Op jullie deelnemerslijst staan 25 namen. Is dat niet aan de magere kant?

,,We hadden er graag een man of tien meer gehad. Maar goed, het is de eerste keer. Financieel komt het wel goed en ik heb heel veel enthousiaste reacties gehad. Een van de deelnemers komt er voor uit Oostenrijk. Via de Deense bond heb ik geprobeerd deelnemers uit dat land te trekken. Die zijn er nu nog niet, maar ik ben ervan overtuigd dat er in het buitenland animo genoeg is. Wij willen dit uitbouwen tot een jaarlijks evenement met internationale allure.”

Hoe ziet de opzet er uit?

,,Vanaf donderdag leggen de deelnemers dagelijks vanaf de start aan de Kerkhoflaan in Westerbork zo’n 240 kilometer af. De routes hebben we ze toegezonden. Die kunnen ze laden in hun navigatiesysteem van TomTom en Garmin, maar sommigen zijn van de oude stempel en willen het op papier bij zich hebben. De routes lopen tot in Gelderland en de Duitse grensstreek.”

Op wat voor oude motor rij je zelf?

,,Ik heb een oude Harley met zijspan. In 35 jaar heb ik er 60.000 kilometer mee gereden. Met mijn zoon Michiel in de bak heb ik er 3500 kilometer door Amerika getoerd.”

Pure zelfkastijding lijkt me dat voor een liefhebber om als organisator het vuile werk op te knappen zonder zelf mee te kunnen rijden.

,,Natuurlijk had ik zelf graag meegedaan, maar als organisator moet je gewoon bereikbaar en paraat zijn. En hier ligt ook een spannende uitdaging. We willen hier echt een succes van maken.”

Wat is de meest bijzondere motor die we kunnen bewonderen?

,,Een Morgan driewieler. Met voor twee wielen en een JAP zijklepmotor, een tweecilinder in V-vorm.”

Raakvlak met de Asser TT is de technische keuring op woensdagmiddag vanaf 4 uur. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

,,Henk Huisman, een gepensioneerde ANWB wegenwacht uit Klijndijk, is keurmeester. Remt het spul nog een beetje? Zijn de banden niet te glad? Is er balhoofdspeling? Zit alles nog fatsoenlijk vast? Dat zijn dingen die hij controleert. Maar over het algemeen hebben de deelnemers hun zaakjes goed voor elkaar.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.