Westerveld en Steenwijkerland willen eind dit jaar stoppen met hun gezamenlijke sociale dienst (IGSD)

De gemeenten Westerveld en Steenwijkerland gaan in onverminderd tempo door met het ontmantelen van hun Intergemeentelijke Sociale Dienst. Eind dit jaar houdt deze IGSD officieel op te bestaan.

Sinds voorjaar 2006 voert de IGSD voor de gemeenten Westerveld en Steenwijkerland de wettelijke regelingen op het gebied van werk en inkomen uit. De dienst zet mensen aan het werk of regelt een uitkering voor hen.

Gemeenten willen integrale aanpak

Inmiddels heeft het Rijk ook de jeugdzorg en een deel van de uitvoering van de WMO (Wet Maatschappelijk Ondersteuning) aan gemeenten overgedragen. Westerveld en Steenwijkerland besloten eerder al de werkzaamheden op alle terreinen nu integraal aan te pakken: niet de eigen ambtenaren belasten met jeugdzorg en WMO en werk en inkomen in het takenpakket van de IGSD laten.

Het is de bedoeling alle werkzaamheden per 1 januari 2020 onder te brengen bij de twee gemeenten. De IGSD Steenwijkerland Westerveld kan het kantoor aan De Vesting in Steenwijk dan sluiten. De gemeenteraden moeten er nog wel mee instemmen.

Eind deze maand mag de raad van Westerveld er iets van zeggen. Het voorkauwen van het besluit gebeurt dinsdag 15 januari in de commissie Sociaal Domein (gemeentehuis in Diever, 20.00 uur).

Niemand wordt gedwongen ontslagen

Bij de IGSD staan 48 vaste medewerkers en 43 inleenkrachten op de loonlijst. De vaste mensen treden straks in dienst bij de gemeenten Westerveld en Steenwijkerland. Het opgestelde sociaal plan bepaalt dat niemand gedwongen ontslagen wordt.

Met de ontmanteling van de dienst en het onderbrengen van de werkprocessen bij de twee gemeenten zijn aanzienlijke kosten gemoeid. Westerveld rekent op een kostenpost van 550.000 euro. Daar zijn de kosten van herhuisvesting nog niet bij inbegrepen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.