Westerveld, gemeente met veel natuur, maakt zich zorgen over landschap

Westerveld staat bij uitstek bekend om haar indrukwekkende natuur. Toch zijn er veel zorgen over het landschap in deze gemeente.

Dat landschap verschraalt. Eentonig weideland van boeren neemt het over van de klassieke essen met houtwallen. Intensieve landbouw bedreigt de gezondheid van omwonenden. De vele duizenden toeristen die zo graag naar Westerveld afreizen, eisen eveneens hun ruimte op. En zo kwamen woensdagavond in het aan het landschap gewijde verkiezingsdebat in Diever nog wel meer bedreigingen voorbij.

Links-progressief publiek roert zich

Het overwegend links-progressieve publiek in het Dingspilhuus, dat zich vaak nadrukkelijker liet horen dan de kandidaat-raadsleden, zette de boeren vlot in de beklaagdenbank. Te makkelijk, reageerde Johan Moes van de VVD. We eten allemaal van het land, hield hij de zaal voor. ,,En de boer moet dus kunnen produceren.”

Pleidooi voor doorstart gesprekken met lelietelers

De dialoog met de lelieboeren in Westerveld over het royale gebruik van bestrijdingsmiddelen in deze teelt liep de afgelopen jaren spaak. De gewenste, breedgedragen gedragscode is er niet gekomen. Henk Doeven (DSSW/Sterk Westerveld) voelt er niet voor zich daarbij neer te leggen. Hij pleitte voor een doorstart van de gesprekken met de lelietelers.

‘Bijen binnen half uur dood’

Dat een gedragscode voor de lelieteelt geen overbodige luxe is, bleek uit het verhaal van een imker in de zaal. ,,De lelies worden in één seizoen dertig keer bespoten. Als bijen van mij over een net besproeid veld vliegen, zijn ze binnen een half uur dood.” De lelieteelt is al jaren een heet hangijzer in Westerveld. Van een langdurig landelijk onderzoek naar de effecten van de gebruikte bestrijdingsmiddelen is nog altijd de uitkomst niet bekend.

‘Derde van grondgebied gemeente is beschermde natuur!’

Wilfred Beets (Progressief Westerveld) vindt het hoog tijd dat de gemeente Westerveld een omgevingsvisie opstelt. ,,Westerveld loopt achter op buurgemeenten. In een omgevingsvisie leg je vast welke gronden je waardevol vindt.” Homme Geertsma (CDA) relativeerde de vele zorgen over het landschap: ,,Let wel: een derde van het grondgebied van deze gemeente is beschermde natuur!”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.