Westerveld installeert nieuwe wethouders, oppositie spuit gal over coalitieakkoord

,,Een gemiste kans.” ,,Onbegrijpelijk.” ,,Heel jammer.” De nieuwe coalitie in de gemeente Westerveld is met stevige kritiek van de oppositiepartijen aan de komende bestuursperiode begonnen.

De gemeenteraad van Westerveld sprak woensdagavond over het bestuursakkoord van de in de voorbije weken gesmede coalitie van Progressief Westerveld, Gemeentebelangen en DSSW/SW. Ook de nieuwe wethouders werden geïnstalleerd.

Oppositie spuit gal over totstandkoming coalitieakkoord

Voor het zo ver was, spuiden de partijen die voor de coalitie werden gepasseerd hun gal over hoe het coalitieakkoord tot stand is gekomen. Ze hadden er op gerekend ook hun zegje te kunnen doen over wat de komende vier jaar in deze gemeente prioriteit verdient. Dat is volgens zowel VVD, CDA als PvdA niet of nauwelijks mogelijk geweest.

Bij de verkiezingen sleepten Progressief Westerveld, Gemeentebelangen en DSSW/SW tien van de zeventien raadszetels in de wacht. Een samenwerking van de drie lokale partijen lag voor de hand. Meegenomen aan de hand van Paul Wijers, voormalig fractieleider van Progressief Westerveld, wisten ze elkaar de voorbije weken inderdaad te vinden. Jelle de Haas (Gemeentebelangen) is de nieuwe wethouder van onder meer economie en burgerparticipatie. Henk Doeven (DSSW/SW) doet openbare ruimte en onderwijs, Wilfried de Jong (Progressief Westerveld) kreeg de portefeuilles financiën en ruimtelijke ontwikkeling.

Nieuwe college wil samenlevingsakkoorden sluiten

De nieuwe coalitie besloot geen dichtgetimmerd bestuursakkoord te schrijven, maar zette slechts een handvol uitgangspunten op het gebied van economie, zorg en duurzaamheid op papier. Voor het overige is het nieuwe college van b en w van plan de komende vier jaar samenlevingsakkoorden te sluiten: het wil op diverse terreinen samen met inwoners en ondernemers plannen maken.

‘Ik merk niets van die nieuwe politiek’

De oppositiepartijen zijn not amused over de door Wijers en de nieuwe coalitie gevolgde procedure. ,,Er zou een raadsbreed akkoord komen, waar ook andere fracties een bijdrage aan konden leveren. Een afrekening met de ‘oude politiek’, zoals ik deze partijen steeds heb horen beweren. Nou, ik merk niets van die nieuwe politiek”, sneerde VVD-fractieleider Renate Masselink begin deze maand al eens. Woensdagavond herhaalde ze haar kritiek. ,,Onbegrijpelijk dat de coalitie niet wilde dat wij zouden meedenken.” Ze zei dat ze zelf vier keer vergeefs contact heeft gezocht met de onderhandelaars. ,,Heel jammer.” PvdA-voorman Jan Puper was het maar eens: ,,Dit is een gemiste kans.”

Wijers reageerde laconiek. Doelend op de voorgenomen samenlevingsakkoorden: ,,U krijgt de komende vier jaar nog volop ruimte mee te denken.”

‘Over vier jaar moet flink worden bezuinigd’

De nieuwe coalitie is op enkele terreinen van plan flink in de buidel te tasten, merkte Masselink op bij de bespreking van het bestuursakkoord. ,,De vorige wethouder van financiën (VVD-er Klaas Smidt. red.) heeft goed op de centjes gepast. Wat deze coalitie wil, lijkt ons moeilijk vol te houden. Dan moet er over vier jaar flink worden bezuinigd.”

‘Voornemens met lelieteelt zijn bovenwettelijk’

Het bestuursakkoord draait de lelietelers in de gemeente de duimschroeven aan. Het royale gebruik van bestrijdingsmiddelen in de lelieteelt staat in Westerveld al heel lang ter discussie. Met name Progressief Westerveld toonde zich door de jaren heen voorstander van een stevige aanpak van dit ‘gifspuiten’. Masselink: ,,De voornemens van de coalitie zijn bovenwettelijk. Wacht u nu eerst de uitkomst van het onderzoek van het RIVM naar de werkelijke effecten van deze middelen eens af.” Fractieleider Anke Oosterhuis van Progressief Westerveld suste dat de nieuwe coalitie ‘gewoon met de lelietelers in dialoog wil blijven’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.