Westerveld wijst Wiebes op gaslocatie in Koloniën van Weldadigheid

De gemeente Westerveld wijst de minister van Economische Zaken op gasboringen in het gebied van de Koloniën van Weldigheid. ‘Dat is zo’n bijzonder gebied, dat moet je beschermen.’

,,Tegelijkertijd is er een vergunningsontwerp voor gaswinning”, zegt Vincent Nevels namens de gemeente Westerveld. ,,Wij kunnen niet zeggen dat wij als gemeente dat gasveld niet willen, daartoe zijn wij niet bevoegd.”

Werelderfgoedlijst van Unesco

Gasproducent Vermilion wil de vergunning voor gaswinning in het gebied vernieuwen. Ondertussen wordt in Drenthe ook hard gewerkt om de Koloniën van Weldadigheid op de Werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen.

Gasveld Vinkega kan door tot 2032

Uit gasveld Vinkega in de gemeente Westellingwerf, onder de Koloniën, wordt sinds 2011 gas gewonnen. Vermilion verwacht er tot 2032 gas te kunnen winnen. Samen met de gemeenten Weststellingwerf en Steenwijkerland heeft Westerveld een zienswijze ingediend bij minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat.

Westerveld wijst daarin specifiek naar de ligging van de gasvelden en dringt ook aan op het maken van goede afspraken voorafgaand aan verdere winning. ,,Er moet een nulmeting komen’’, zegt Nevels. ,,Die nulmeting is belangrijk voor mensen die in het gebied wonen. Er moet duidelijk zijn hoe de situatie nu is, zodat bij eventuele schademeldingen kan worden vergeleken met de situatie nu. Ook moet vooraf duidelijk zijn hoe eventuele schade wordt afgehandeld.”

‘Er moet duidelijk zijn hoe de schade wordt afgehandeld’

De gemeente verwacht volgens Nevels niet dat de gaswinning tot veel schadegevallen leidt. De bodemdaling is in het ergste geval 4 centimeter, blijkt uit berekeningen van Vermilion. Kennisinstituut TNO kan zich in die berekeningen vinden. Binnen die marge worden er volgens het onderzoek geen nadelige gevolgen veroorzaakt. Mocht er wel schade ontstaan door de gaswinning, dan wil Westerveld dat vooraf duidelijk is hoe die wordt afgehandeld.

,,Groningen is wel echt een ander verhaal dan dat wij hier hebben. Maar daar zie je wel veel onduidelijkheid over hoe de afhandeling gaat. Er moet duidelijk zijn hoe en door wie schade wordt afgehandeld”, zegt Nevels.

Overheid moet actief communiceren

Een derde punt waar Westerveld op aandringt is de informatievoorziening naar bewoners toe. ,,Mocht er wat veranderen aan de situatie moet er duidelijk gecommuniceerd worden. Wees actief, communiceer duidelijk over waar de gasvelden liggen en hoe het gas wordt gewonnen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.