Wethouder Aa en Hunze: Bluesfan van Texel moet bordje Grolloo betalen

Frits Bonne, de Tesselaar die het plaatsnaambordje van Grolloo ‘leende’ en op zijn gevel in De Koog hing, kan een factuur van de gemeente Aa en Hunze verwachten. Dat zegt wethouder Henk Heijerman van de gemeente.

„We zullen niet met loeiende sirenes naar Texel rijden, maar we kunnen het ook niet goedkeuren”, reageert Heijerman. „Als we dat doen, hebben we straks geen bord meer over. Deze meneer heeft ons iets afgenomen. Die borden worden betaald van ons belastinggeld.”

Grolloo promoten op Texel

Twee jaar geleden besloot Tesselaar Frits Bonne (69) ‘ondeugend te wezen’ en het bordje uit Grolloo te halen. Als groot blues- en Cuby + Blizzardsfan móest hij het bordje wel hebben. Om Grolloo op Texel te promoten, zegt hij. En dat lukt aardig, want veel toeristen spreken hem op het bordje aan. Hij had het ook best willen kopen. Maar de gemeente ging niet op zijn avances in, waarop hij op boevenpad ging.

Stiekem ziet Heijerman de humor er wel van in. „We wisten ook wel dat dat bord daar hing”, vertelt hij. „Onze voormalige gemeentesecretaris stuurde al een keer een fotootje van het bord. Dat vonden we grappig: een stukje promotie van Grolloo en Aa en Hunze op Texel. Maar toen wisten we nog niet dat hij het bord gestolen had.

Plaatsnaamborden zijn roofgoed

Het is niet de eerste keer dat een plaatsnaambord uit Grolloo verdwijnt. Ook andere borden in de gemeente blijken roofgoed. Met name Annen, Anderen en Anloo zijn populair. Gemiddeld verdwijnen zo’n twintig borden per jaar. Op dit moment mist ook Gasselternijveen een bord.

Dat is een behoorlijke kostenpost, vertelt Jacob Haandrikman, dé bordenexpert van de gemeente. „Zo’n kombord kost tussen de 200 en 400 euro, afhankelijk van de lengte van de plaatsnaam”, legt hij uit. „Het bord van Gasselterboerveenschemond is bijvoorbeeld een stuk duurder.” Haandrikman vindt de actie van de Tesselaar dan ook niet om te lachen. „Ik word er verdrietig van.”

‘Het terugplaatsen van de plaatsnaambordjes is een kansloos verhaal’

Het bord dat Bonne uit Grolloo heeft geroofd stond langs de weg bij camping De Berenkuil. De eigenaar van deze camping, Sanne Veenstra, moet wel lachen om de actie. „De plaatsnaambordjes bij onze camping hangen er vaker niet dan wel”, weet hij. „Ik kom ze overal tegen. Ik weet dat er ook eentje in de sportkantine in Appelscha hangt.”

Veenstra, die elke dag met de hond langs plekken komt waar kombordjes van Grolloo hangen, houdt sinds kort bij hoe lang de borden blijven hangen. Hij concludeert: „Het terugplaatsen van de plaatsnaambordjes is een kansloos verhaal.”

Grolloo ruilen voor De Koog?

Bonne had wel verwacht iets van de gemeente te horen. Toch hoopt hij nog met ze te kunnen onderhandelen. „Ze moeten dit als ludieke actie zien”, reageert hij. „Misschien willen ze het bord ruilen met een bordje van De Koog? Dat zou toch hartstikke leuk zijn. Maak er toch een geintje van.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe