Wethouder Auwema bij afscheid: ‘Shit happens’

Het woord spijt kwam niet over de lippen van de afgetreden wethouder Reint-Jan Auwema bij zijn afscheid van de gemeenteraad. „Shit happens”, zo vatte hij de reden van zijn vertrek samen.

Auwema trad twee weken geleden terug als wethouder voor Gemeentebelangen in Noordenveld, omdat hij niet langer van onbesproken gedrag was. De wethouder heeft zich meerdere keren tijdens feestjes in de privésfeer misdragen. Tijdens een verjaardagsfeestje in een café in Roden liep het onder invloed van drank zo uit te hand dat Auwema niet langer geloofwaardig kon zijn als wethouder. „Als er veel discussie ontstaat wordt de keuze gemakkelijk”, aldus Auwema.

Wat zich precies heeft afgespeeld bleef ook bij het afscheid van de raad mistig. Auwema wil er alleen van kwijt dat het niks strafbaars was.

'Iemand zijn'

In zijn toespraak speelde het lied ‘Iemand zijn’ van Lavalu een grote rol. In dat lied uit het muziektheaterstuk Het Pauperparadijs is de hoofdrol voor iemand die de grenzen wil opzoeken, niet onder een juk wil leven en de knuppel in het hoenderhok wil gooien. Auwema heeft die levenshouding ook in zijn wethoudersrol proberen door te voeren. Regelmatig rekte hij de regels wat op om betere besluiten te nemen.

„Hier staat geen gebroken man en het is ook geen persoonlijk drama. Het voelt een beetje als verliezen en daar heb ik een hekel aan. Ik verlies een fantastische baan en dat doet pijn.”

Jonge hond

Burgemeester Klaas Smid noemde Auwema een jonge hond met gebrek aan geduld, maar daarmee wel iemand die veel in gang heeft gezet.

Auwema krijgt pas na de gemeenteraadsverkiezingen een opvolger. Tot dan worden zijn taken overgenomen door de andere leden van het college van B en W.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.