Wethouder: Groter wedstrijdbad in Emmen is te duur

Het is mogelijk om tegen geringe extra kosten het nog te bouwen nieuwe Emmer zwembad te voorzien van een veel groter wedstrijdbad. Maar daaraan kleven wel aanzienlijke nadelen.

Dit schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Na kritiek op de huidige plannen van zwemvereniging De Kikker wilde de raad dat het college alternatieven in kaart bracht waarbij uitgegaan werd van een groter wedstrijdbad. Emmen krijgt een nieuw zwembad op sportpark Meerdijk. Het nieuwe bad vervangt het verouderde Aquarenabad. Het plan gaat uit van een recreatiebad, een klein peuterbassin, een wedstrijdbad en een bad voor speciale doelgroepen.

Achteruitgang

De discussie gaat vooral om de omvang van de twee laatstgenoemde baden. In de huidige plannen zijn deze baden elk 25 bij 15,4 meter groot. De Kikker stelt hiermee niet uit de voeten te kunnen, omdat voor het houden van aantrekkelijke kampioenschappen een groter bad nodig is. De club wijst er op dat zij er in de plannen zelfs op achteruit gaat in vergelijking met de huidige situatie en pleit voor een bad van 25 bij 21 meter. De gemeenteraad droeg wethouder sportzaken Bouke Arends (PvdA) op om te onderzoeken wat het zou kosten om het wedstrijdbad groter te maken en het doelgroepenbad kleiner.

Een extern bureau heeft nu vier varianten op een rij gezet. Als Emmen kiest voor een wedstrijdbad van 25 bij 21 meter en een doelgroepenbad van 25 bij 10,4 meter, dan zijn de investeringskosten 116.000 euro hoger. Dit komt neer op 1000 euro meer kosten per jaar. Wordt gekozen voor een wedstrijdbad van 25 bij 21 meter en een doelgroepenbad van 25 bij 15,4 meter, dan schieten de investeringskosten met bijna acht ton omhoog en nemen de jaarlijkse lasten met bijna een ton toe. Het college wijst erop dat meer wateroppervlakte betekent dat de gemeente jaarlijks meer geld kwijt is aan onder meer water, onderhoud en belastingen/verzekeringen.

Andere varianten

Wethouders Arends liet ook twee andere varianten uitrekenen. Een wedstrijdbad van 25 bij 17,9 meter en een doelgroepenbad van 12,9 meter kost de gemeente per jaar 1000 euro meer. Bouwt de gemeente een zwembad van 25 bij 17,9 meter en een doelgroepenbad van 25 bij 15,4 meter, dan zijn de extra kosten per jaar 42.000 euro. Maar dan ligt er er nog altijd geen wedstrijdbad met afmetingen waar De Kikker voor pleit.

Arends wijst er in de brief op dat aanpassing van zijn plannen in zijn beleving weinig toegevoegde waarde heeft, ook voor de zwemclub. Gezien het niveau waarop het waterpoloteam nu speelt, is een bad van 25 bij 15,4 meter volgens Arends toereikend. Bovendien zou De Kikker hooguit eens in de vijf jaar in aanmerking komen om een groot kampioenschap te organiseren. Ook wijst hij er op dat een groot bad lastig te gebruiken is voor leszwemmen en zwemmen voor andere doelgroepen. Het is dan lastig om goed overzicht te kunnen houden. Een kleiner doelgroepenbad kan volgens hem ook gevolgen hebben voor de capaciteit voor zwemlessen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.