De Wendeling in Gieten

Wethouder Heijerman: 'Verenigingen naar De Wendeling zie ik als een mooie kans voor Gieten'

De Wendeling in Gieten Foto: DvhN/Bas van Sluis

Wethouder Henk Heijerman van de gemeente Aa en Hunze ziet het helemaal zitten: Gymzaal De Wendeling in Gieten als accommodatie waar tal van verenigingen hun intrek kunnen nemen. ,,Dit is echt een mooie kans.”

Gymzaal De Wendeling is expliciet genoemd als de plek om het huisvestingsprobleem van verschillende verenigingen in Gieten te tackelen.

In het plaatje zoals wethouder Heijerman het nu voor zich ziet krijgen, na de aanpak van De Wendeling, de bewoners uit Gieten de verantwoordelijkheid over het reilen en zeilen van de gymzaal, zegt hij. ,,En dan bedoel ik de exploitatie en het beheer zoals we dat ook bij dorpshuizen in Gasselte en Grolloo doen.”

Aa en Hunze doet dan een stapje terug. ,,En dat het dorp dan wel een beroep op de gemeentekas kan doen bij groot onderhoud. Zeventig procent van die kosten kunnen dan door de gemeente gesubsidieerd worden.”

Ruimte genoeg

Heijeman hield de boot tot voor kort nog wel af. Volgens hem omdat er plek en oefenruimte genoeg was voor het verenigingsleven. Maar dat valt hem nu, achteraf bezien, toch tegen. ,,Ik had Hotel Braams voor ogen. Die intentie was er wel, maar op een gegeven moment loopt dat toch anders. Dan moet je iets anders bedenken.”

De wethouder van Combinatie Gemeentebelangen zegt dat er voldoende ruimte is rond De Wendeling, dat naast de ijsbaan van Gieten ligt. ,,Ik ben er laatst nog omheen gelopen. Plek zat om de gymzaal uit te bouwen.”

Want dat is hoe Heijerman het voor zich ziet. Een soort verbouwing van de oude gymzaal - ‘die is niet af, maar wel flink verouderd’ - met een uitbouw. Zodat er bijvoorbeeld extra opbergruimte komt voor de toneelvereniging en de gymnastiekvereniging. Wat volgens Heijerman ook voor het gymgebouw pleit: er is veel ruimte om te parkeren. ,,En het ligt middenin het dorp. Ik zie echt de kansen.”

Model Gasselte in Gieten

Ambtenaren van Aa en Hunze en de wethouder gaan komende week met de verschillende verenigingen in gesprek. Onder meer om te achterhalen wat zij zelf willen. En hoe zij het zien. ,,Wat hebben jullie nodig? Hoeveel bergruimte? Dan kom je vanzelf wel met een plaatje hoeveel extra vierkante meter er bij De Wendeling aan moet komen. Misschien is er plek voor een kantine. Of een bar. Wie weet?”

Heijerman heeft daarbij de uitvoering van het dorpshuis van Gasselte voor zich hoe het in Gieten ook zou kunnen gaan. ,,Daar is een stuk achter de gymzaal aangebouwd. Met carnaval bouwen ze de zaal zo om dat je de gymzaal er niet meer in herkent. Het model Gasselte zie ik wel terugkomen in Gieten.”

Tegelijkertijd snapt Heijerman dat het niet een kwestie is van ‘de wethouder bepaalt, het dorp draait maar mee’. ,,Als we er niet uitkomen, dan moeten we op zoek naar een andere oplossing. Maar ik zie het echt als een mooie kans voor het dorp Gieten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu