Wethouder Tynaarlo verliest regie in bibliotheekdiscussie

De besluitvorming over de bibliotheken in Tynaarlo zit opnieuw muurvast. De raad is verdeeld, de bibliotheken kunnen zich niet vinden in de visie van het college.

Een groot deel van de gemeenteraad heeft er geen vertrouwen meer in dat wethouder Miriam van Dijk (D66) de zaak tot een goed einde brengt. ,,De bibliotheken zijn de dupe van een falende wethouder’’, stelt Casper Kloos van Leefbaar Tynaarlo. Hij stelt voor dat de raad zelf een initiatiefvoorstel maakt. Hij zoekt steun bij oppositiepartij GroenLinks en coalitiepartner PvdA.

Beide fracties zijn al langer kritisch. GroenLinks diende eerder dit jaar een motie van treurnis in over het uitblijven van een plan van de wethouder. De motie haalde het niet omdat de wethouder beterschap beloofde. Een half jaar later is er nog geen plan.

Een initiatiefvoorstel is niet het handigste middel, reageert raadslid Renate Zuiker (GroenLinks). Ze ziet meer in een motie om extra geld uit te trekken. Anneke Lubbers (PvdA) vindt ook dat de raad niet zelf met een plan moet komen. ,,Dat moet je overlaten aan mensen die er verstand van hebben.’’ Ze wijst op het plan dat de bibliotheken zelf maakten. ,,Dat is een mooi plan, het voorziet ook nog in de bezuinigingen.’’

De Stichting Openbare Bibliotheken Tynaarlo (SOBT) heeft in 2015 drie scenario’s gepresenteerd hoe ze in Eelde, Vries en Zuidlaren vestigingen kan openhouden en tevens het project Bibliotheek op School kan voortzetten. Probleem is dat de provincie korte tijd later met een herschikking van haar subsidie is gekomen. Dit geld mag niet meer aan overhead worden besteed. Het gaat voor Tynaarlo om een bedrag van bijna 52.000 euro per jaar. Voor dit bedrag is nog geen oplossing.

De SOBT is er in de discussie met Van Dijk niet uitgekomen, zegt manager Lammie van der Tuuk. Nu heeft Van Dijk weer een eigen visie aan de raad voorgelegd, met de ‘uitnodiging’ aan de SOBT er een plan bij te maken. Van der Tuuk heeft inhoudelijke bezwaren tegen die visie.

,,Ouderen komen er niet in voor, kinderen onder de vier evenmin. Voorlezen is voor peuters erg belangrijk en ouderen willen in een bibliotheek boeken fysiek in handen kunnen nemen. Het college wil dit veel te snel afbouwen. Wij zeggen: doe dit fasegewijs.’’

De raad praat dinsdag 22 november over de bibliotheken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.