Wethouder langs gedupeerden van grafstenenblunder in Diever om 'goede oplossing' te zoeken

FOTO ARCHIEF DVHN

De gemeente Westerveld zit in haar maag met de kwestie van de per ongeluk verwijderde grafstenen in Diever. Wethouder Henk Doeven gaat persoonlijk bij de nabestaanden langs.

,,Het secretariaat is druk bezig afspraken voor de wethouder in te plannen”, laat een gemeentewoordvoerder weten. Ze zegt dat in overleg met de betreffende families naar ‘een goede oplossing’ zal worden gezocht. ,,Die kan per geval anders uitpakken.”

Twee stenen eindigen in puinbak

Eerder deze week werd duidelijk dat de gemeente Westerveld heeft geblunderd bij het opruimen van grafstenen op de algemene begraafplaats in Diever. Vier massieve stenen zijn weggehaald terwijl wél voor de verlenging van het grafrecht was betaald. Twee stenen eindigden in de puinbak, daarvan zijn alleen nog brokstukken over.

Van de twee andere verwijderde stenen raakte er een licht beschadigd, maar deze beide konden worden teruggeplaatst.

Het was Jark Otten uit Diever die de blunder dinsdagochtend ontdekte. Op de begraafplaats aan de Groningerweg liggen zijn vader en moeder in een gezamenlijk graf. Otten was getipt dat er werd geruimd en nam poolshoogte.

Tot zijn verbijstering zag hij hoe de steen op het graf van zijn ouders was weggehaald terwijl hij wél voor de verlenging van het grafrecht had betaald. Een in allerijl toegesnelde gemeenteambtenaar moest toegeven dat een fout was gemaakt. En niet alleen met deze steen, die nog net gespaard kon worden.

Eerst in Dwingeloo, niet in Diever

De gemeente Westerveld voerde vorig jaar een opruimactie uit op de begraafplaats van Dwingeloo en dit jaar is het Dieverder kerkhof aan de beurt. Nabestaanden wordt gevraagd of ze het grafrecht willen verlengen. Dat kan met tien, dan wel twintig jaar. Zo niet, dan worden de stenen op de betreffende graven verwijderd. De stoffelijke resten worden niet geruimd.

In ruil voor het voldane grafrecht zorgt de gemeente voor onderhoud aan de begraafplaats. Het weghalen van de stenen bij niet-betaalde graven moet nabestaanden er extra van bewust maken waarvoor ze het grafrecht voldoen, aldus de woordvoerder.

Tot zo ver de theorie. De praktijk pakte in Diever dus anders uit.

45 grafstenen moeten plaatsmaken

Volgens de woordvoerder zouden in Diever in totaal 45 grafstenen worden weggehaald. Dat is exclusief de vier stenen die abusievelijk werden verwijderd: stenen waarvoor de nabestaanden wel degelijk de portemonnee hadden getrokken.

Medewerkers van het bedrijf waaraan Westerveld de werkzaamheden heeft uitbesteed, wisten Dagblad van het Noorden dinsdag te vertellen dat het hier gaat om grafstenen waarvoor de families op het laatste moment hadden betaald. De ruimingslijst zou daarna abusievelijk niet meer zijn geactualiseerd.

‘Verwarring over meest actuele lijst’

De woordvoerder houdt het erop dat er op het gemeentehuis ‘intern verwarring is geweest over de meest actuele lijst’. Het is ‘mensenwerk’, zegt ze. Net als eerder wethouder Henk Doeven voegt ze eraan toe dat er een evaluatie volgt. Die moet herhaling van deze pijnlijke fout voorkomen.

Doeven gaf dinsdag onmiddellijk opdracht aan zijn ambtenaren om de gedupeerde families te bellen. Daar kwam kritiek op. Waarom nam de wethouder niet zelf contact op? De woordvoerder: ,,Dat is zo besloten om snel te kunnen handelen. Maar hij wil ook zelf deze families nog bezoeken. Daar worden nu afspraken voor ingepland. Het gaat om graven in Diever, maar de nabestaanden wonen niet allemaal in Diever. In alle gevallen wordt overlegd over een goede oplossing.”

Burgemeester belt familie Otten

Nadat hij had ontdekt dat de grafsteen van zijn ouders was verwijderd, ging Jark Otten dinsdag bijna op de vuist met de opgetrommelde gemeenteambtenaar. Uren later was hij nog altijd witheet: ,,Die ambtenaren! Hoe dom kun je zijn?!”

Volgens de woordvoerder heeft burgemeester Rikus Jager de Dievernaar gebeld en persoonlijk excuses aangeboden. Ottens vrouw bevestigt dit desgevraagd. ,,Daarmee is voor ons de kous af”, laat ze weten. ,,Deze steen is ook niet beschadigd geraakt en intussen teruggezet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe