Wethouder worstelt met voorschool Emmen

Wethouder Bouke Durk Wilms (CDA) moet de verschillende kinderopvangorganisaties gelijke kansen geven bij de komst van de voorschool in Emmen.

Monopoliepositie

Die boodschap kreeg hij dinsdagavond mee van de raadscommissie. Die viel raadsbreed over de wethouder heen, met de PvdA en de VVD in een voortrekkersrol. Die vinden dat het college zich te veel afhankelijk maakt van welzijnsorganisatie Tinten en de daaraan gelieerde Stichting Peuterwerk Emmen. Die stichting dreigt met 51 van de 61 basisscholen zo’n beetje een monopoliepositie te krijgen binnen de toekomstige voorschool - en dat is tegen het zere been van de raad.

Onder meer in Dordse Til in Nieuw-Dordrecht en in Angelslo worden op dit moment pilots gedaan met voorscholen. Die zijn bedoeld voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar, die spelenderwijs met taallessen worden klaargestoomd voor de basisschool. Maar, zeggen de kinderopvangorganisaties, dat kunnen wij ook en waarschijnlijk goedkoper: we hebben de locaties en er bovendien al jarenlang ervaring mee. Jacqueline Jansen, directeur van Kinderwereld, hield dinsdagavond als inspreker een gloedvol betoog namens de 17 particuliere kinderopvangorganisaties.

Onthutsend beeld

Jansen schetste een tamelijk onthutsend beeld, waarbij de Stichting Peuterwerk en welzijnsorganisatie Tinten alle macht naar zich toe getrokken hebben. Van enige samenwerking is volgens haar geen sprake, hooguit van manipulatie - en dat terwijl de gemeenteraad de wethouder al eens eerder met de boodschap op pad heeft gestuurd dat er samenwerking moest worden gezocht.

PvdA-fractievoorzitter Raymond Wanders deed er nog een schepje bovenop. ,,De stuurgroep, die de voorschool voorbereidt, bestaat uit schooldirecties, Tinten en Stichting Peuterwerk. De directeur van Tinten is ook voorzitter van de stuurgroep en heeft óók nog eens het rapport geschreven waarop de voorschool in Emmen wordt gebaseerd. Zelfs WC Eend had dit niet zo kunnen verzinnen.’’ Het kan niet zo zijn, aldus Wanders, dat de Stichting Peuterwerk met overheidsgeld particuliere kinderopvang het brood uit de mond stoot.

Ingewikkelde weg

De kinderopvangorganisaties zijn bang voor de toekomst, helemaal nu volgens Jansen Tinten nóg twee organisaties in het leven heeft groepen: Stichting Voorscholen en Stichting Kinderopvang. De gemeenteraad maakt zich ondertussen grote zorgen over het gemak waarmee door de gemeente geld wordt uitgegeven. Bij de proef is er per klas geld voor zestien leerlingen en twee leidsters, maar volgens Nynke Houwing (VVD) gaat al dat geld ook naar klassen, waar maar één leerling in zit.

Wethouder Wilms erkende dat de weg naar de voorschool ingewikkeld is. ,,We zijn er niet in geslaagd om het vertrouwen van kinderopvangorganisaties te krijgen en daar ben ik niet trots op.’’ Hij beloofde na een lange discussie beterschap. Dat wil zeggen: de gemeente gaat beter sturen op samenwerking en in mei komt Wilms de raad uitleggen wat die sturing heeft opgeleverd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.