Wie is nabestaande van een van de 36 vermoorde joden uit Gieten en Rolde?

De gemeente Aa en Hunze is op zoek naar nabestaanden van 36 Joodse slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd uit Gieten en Rolde. Geen van hen kwam terug.

Achterliggende gedachte is om zogeheten Stolpersteine neer te leggen in de twee dorpen. ,,We zoeken de nabestaanden om hen ook om toestemming te vragen. Het zijn toch kleine monumentjes’’, vertelt beleidsmedewerker Ria Rademaker van de gemeente Aa en Hunze.

De 36 personen woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog in de voormalige gemeenten Gieten en Rolde. Van daaruit werden ze opgepakt en weggevoerd.

Welke nabestaanden worden gezocht?

De initiatiefnemers zoeken de nabestaanden van de volgende slachtoffers:

In Gieten: Cohen, Gudema, Gottfriedt, Meijer, de Bruin, Falke, Nijveen, Valk en de Jong.

In Rolde: Schaap, Stein, Simon, Fiesler (Fischler) en Nachtgeist.

Heel proces

Er moeten in totaal 36 struikelstenen worden geplaatst voor de huizen waaruit de Joodse slachtoffers tussen 1940 en 1945 zijn weggevoerd door de Duitse bezetter. Volgens Rademaker wil de gemeente ook in gesprek met de woningeigenaren waar de steentjes komen te liggen.

Er is door de gemeente een werkgroep opgericht die een en ander in goede banen moet leiden. De gemeente trekt die kar nu, maar er is inmiddels ook een stichting Struikelstenen Aa en Hunze in oprichting. Die zal te zijner tijd de handschoen opnemen.

 Het is ook niet zo dat de Stolpersteine binnen een paar maanden gelegd zullen worden. Volgens Rademaker gaat daar nog een heel proces aan vooraf.

Gunter Demnig

Zo wil Gunter Demnig – de man die de Stolpersteine bedacht – bij voorkeur zelf de struikelstenen leggen. Alleen dat al vergt voorbereiding.

Struikelstenen zijn kleine keien van 10 bij 10 bij 10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. In het plaatje staat de naam en geboortedatum van het slachtoffer. Ook de data en plaatsen waar de persoon vandaan is gedeporteerd en wanneer deze is vermoord. Het idee van de struikelstenen is om de herinnering levend te houden aan slachtoffers van het naziregime.

Het gaat dan onder anderen om Joden, zigeuners, verzetsmensen en mensen die vervolgd werden om hun politieke overtuiging, seksuele geaardheid, geloof of handicap. Aa en Hunze richt zich eerst op afgevoerde Joodse inwoners.

Gunter Demnig

Beeldend kunstenaar Gunter Demnig (Berlijn, 1947) trekt sinds 2000 door heel Europa om Stolpersteine -struikelstenen- neer te leggen bij huizen waar Joden, verzetsmensen, Sinti, Roma, dienstweigeraars, homoseksuelen en andere slachtoffers van het nazi-regime gewoond hebben en door de nazi's vermoord zijn.  

De Stolpersteine heten zo omdat je erover 'struikelt' als je niets-vermoedend over de stoep loopt. Je moet buigen om de tekst te kunnen lezen, waardoor je automatisch respect toont voor de doden die erop staan.

Demnig doet het project ook als een soort boetedoening voor wat zijn landgenoten de mensen hebben aangedaan. Daarom wil hij de stenen zoveel mogelijk zelf leggen. Het project heeft echter zo'n grote vlucht gekregen, dat dat niet altijd meer lukt. Er liggen inmiddels Stolpersteine in Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Polen, Roemenië, Slovenië, Tsjechië, Slowakije, Kroatië, Litouwen, Oekraine en Wit-Rusland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.