Wie moet Ard van der Tuuk opvolgen?

Drie vrouwen en drie mannen worden in Drentse PvdA-kringen genoemd als mogelijke opvolger van gedeputeerde Ard van der Tuuk.

Dat zijn Yvonne van Mastrigt, Wilma Mansveld en Agnes Wolbert en Bouke Arends, Eric van Oosterhout en William Moorlag.

De mogelijke opvolgers

Mansveld was Statenlid en gedeputeerde in Groningen en vanaf november 2012 staatssecretaris voor Infrastructuur en Milieu. In oktober 2015 stapte ze op.

Van Mastrigt is nu nog waarnemend burgemeester in Hoorn. Daarvoor was ze Gronings gedeputeerde en van 2008 tot 2012 was ze burgemeester in Hoogezand-Sappemeer.

Wolbert is sinds 2006 Tweede Kamerlid, maar heeft geen bestuurlijke ervaring. Ze is woordvoerder eerstelijnszorg, preventie en externe veiligheid.

Arends wordt als eerste mannelijke kandidaat genoemd. Hij kwam in 1987 als jongeling in de Emmer gemeenteraad en is tegenwoordig wethouder. Hij was de voorganger van Ard van der Tuuk als penningmeester van de landelijke PvdA.

Van Oosterhout is nu ruim acht jaar burgemeester van de gemeente Aa en Hunze. Zijn naam werd in 2014 al eens genoemd als nieuwe burgemeester in Assen.

Moorlag wordt minder nadrukkelijk genoemd. Hij was zes jaar lang gedeputeerde in Groningen, gold als een bevlogen bestuurder en is nu directeur van sociale werkplaats Alescon.

Affaire-Van der Tuuk

De Statenfractie van de Partij van de Arbeid buigt zich deze week over de vraag wie de nieuwe gedeputeerde moet worden. Het college van Gedeputeerde Staten wilde niet verder met Van der Tuuk en de fractie koos er vorige week voor om hem niet te steunen, maar in de coalitie te blijven zitten met de VVD, CDA en ChristenUnie.

Tijdens de ledenvergadering in Westerbork afgelopen zaterdag benadrukte de afdeling Jong PvdA Drenthe dat een opvolger voor Van der Tuuk niet uit de eigen fractie mag komen. Fractieleider Roelie Goettsch wilde nadien nog niet zeggen of die boodschap ook ter harte wordt genomen. Goettsch wordt zelf niet (meer) nadrukkelijk genoemd.

arnoud.bodde@dvhn.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.