Wie nu een azc schrapt, is straks als eerste aan de beurt in Drenthe

Drentse gemeenten die de komende weken een gepland asielzoekerscentrum moeten schrappen, komen als eerste aan bod als het COA later toch weer extra bedden nodig heeft.

Dat hebben de lokale overheden vrijdag met elkaar afgesproken.

In de gemeente Tynaarlo komt op korte termijn zeer waarschijnlijk geen azc. In Zuidlaren werd al wel nadrukkelijk gezocht naar een geschikte locatie. Burgemeester Marcel Thijsen laat echter weten dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hem een brief gaat schrijven waarin het concrete verzoek om een azc te plaatsen voorlopig wordt ingetrokken. ,,Voorlopig”, benadrukt Thijsen, die eerder nog liet weten dat hij zich hard wilde maken voor een azc in Zuidlaren. ,,Maar als de instroom zó veel lager is nu, is het onzin om met die plannen door te gaan.’’

In Drenthe zijn zes azc’s gepland, waarvan alleen het centrum in Assen sowieso door gaat. Voor de locaties Gieten, Borger, Oosterhesselen, Echten en Meppel wordt onderzocht wat voor contractuele verplichtingen er precies zijn en of er financiële compensatie moet zijn als de azc’s worden geschrapt. Staatssecretaris Klaas Dijkhof neemt daar voor 15 oktober een besluit over.

Maandag komen de bestuurders in Groningen bijeen. Geplande azc’s in Zuidhorn, Groningen, Ten Boer, Winschoten, Appingedam en Eemsmond gaan mogelijk niet door.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.