Wie stak Els Slurink dood? Politie haalt alles uit de kast om moord op jonge psycholoog uit Groningen op te lossen

De politie trekt nog een keer alles uit de kast om de moord op Els Slurink uit Groningen op te lossen. DNA-sporen uit 1997 worden met de nieuwste technieken ontleed. Zeven studenten bestuderen de zaak en de moord komt op de coldcasekalender 2020.

Een reden voor de politie om de zaak nogmaals diepgaand te onderzoeken is dat Dagblad van het Noorden de komende weken in zes afleveringen uitgebreid aandacht besteedt aan de onopgeloste moord op Els Slurink. Na maandenlang journalistiek onderzoek verschijnt de eerste aflevering zaterdag op de website en in de krant.

Met één steek in het hart om het leven gebracht

De 33-jarige psychologe werd in de nacht van 20 op 21 maart 1997 vermoord in haar woning aan het Van Brakelplein in de Zeeheldenbuurt in Groningen. De dader stak haar met vermoedelijk een schaar dood, met één steek in het hart.

De politie vraagt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een DNA-spoor van onder de nagel van Slurink nog een keer te analyseren met de nieuwste onderzoekstechnieken. „Het is een zogeheten mengprofiel, een mix van DNA van het slachtoffer en van een tot nu toe onbekende man. We willen kijken of er betere DNA-kenmerken van deze man te bepalen zijn”, zegt Rein Ramaker, chef van het coldcaseteam Noord-Nederland.

loading

Het opgewaardeerde DNA-mengsel moet het NFI handmatig vergelijken met de DNA-databank voor strafzaken. Daarin zijn gegevens van veroordeelden, verdachten, slachtoffers en sporen van de plek van de misdaad opgeslagen. Mogelijk levert de vergelijking nieuwe verdachten op.

Frisse blik van zes studenten

De politie laat het dossier Els Slurink ook bekijken door zeven studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Ramaker: „Zij kijken met een frisse, objectieve blik naar het onderzoek en komen misschien tot nieuwe inzichten.” De studenten volgen verschillende studierichtingen: rechten, forensisch onderzoek, veiligheidskunde, informatica, psychologie en sociologie.

De moord komt tevens op de nieuwe coldcasekalender die de politie sinds 2017 in Nederland uitgeeft. Deze kalender behandelt elke week een coldcase of vermissing en wordt breed verspreid. Onder meer in gevangenissen waar veroordeelden soms iets loslaten over misdaden die ze hebben begaan. De coldcasekalender is overgewaaid uit Amerika en heeft daar enkele keren tot oplossing van een moordzaak geleid.

Vingerafdruk op een glas

Voor de moord op Els Slurink zijn verschillende personen in beeld geweest, maar er is nooit iemand aangehouden. Het nagelvuil van Slurink kon wel worden gebruikt om verdachten uit te sluiten voor de moord. In de woning van de vrouw zijn geen inbraaksporen gevonden en er was geen sprake van roof of diefstal. De achterdeur van de benedenwoning was niet op slot. Dat doet vermoeden dat een bekende de moord heeft gepleegd.

Behalve het DNA-spoor trof de politie tijdens het moordonderzoek een onbekende vingerafdruk aan op een glas in haar keuken. En in de tuin zijn afdrukken gevonden van legerkistjes. Het zijn de enige drie sporen die gevonden zijn en die kunnen leiden naar de dader.

De politie onderzocht meerdere scenario’s. Dat leverde verdachten op in de vriendenkring van Els, op haar werk in het Academisch Ziekenhuis Groningen (het huidige UMCG) en in de buurt. In alle gevallen was er nooit een match met het DNA-mengsel onder de nagel van Els en met de gevonden vingerafdruk op het glas.

loading

Het achterste van de tong

Met het DNA-onderzoek, de coldcasekalender en de artikelen van Dagblad van Noorden vraagt de politie bijna 23 jaar na de moord weer aandacht voor de zaak Els Slurink en hoopt ze nieuwe tips binnen te krijgen. Ramaker hoopt dat mensen die al die jaren informatie voor zich hebben gehouden, nu wel gaan praten.

De politie heeft de indruk dat een aantal mensen in de kring rond Els Slurink tijdens verklaringen niet het achterste van hun tong hebben laten zien. „Hun persoonlijke omstandigheden zijn wellicht gewijzigd, waardoor zij nu meer zouden kunnen zeggen.”

Oude DNA-spoor ongeschikt voor automatische check

Het oude DNA-spoor is niet geschikt om te worden opgenomen in de Nederlandse-databank voor strafzaken. „Het voldoet niet aan de eisen voor deze databank, het is niet compleet”, zegt Ramaker. Een automatische check met de databank, zoals bij de zaak Andrea Luten, kan daarom niet. In die zaak leverde een vergelijk met de databank na zeventien 17 jaar een match op met het DNA van de dader van de moord op het 15-jarige meisje uit Ruinen in 1993.

Voor de moord op Els Slurink zijn verschillende personen in beeld geweest, maar er is nooit iemand aangehouden. Het nagelvuil van Slurink kon wel worden gebruikt om verdachten uit te sluiten voor de moord.

Lees vanaf zaterdag 7 december het dossier ‘In het hart geraakt - Wie vermoordde Els Slurink?’ Hieronder vind je de eerste aflevering.

menu