Wie stuurde politie anonieme brieven over de kofferbakmoord op Ralf Meinema?

Fotobewerking DvhN; foto: persbureau Meter

Afgelopen voorjaar heeft het rechercheteam dat onderzoek doet naar de dood op Ralf Meinema (31) uit Klazienaveen opnieuw een anonieme brief gekregen. Dat maakte de politie donderdag bekend.

Het is de derde anonieme brief in de zaak die de kofferbakmoord is gaan heten. Het rechercheteam wil in contact komen met de schrijvers. Ook is er een DNA-spoor gevonden.

Twee arrestaties

Ralf Meinema werd vrijdagochtend 31 maart 2017 gevonden in de kofferbak van zijn zwarte Mercedes. De auto lag deels in het Stieltjeskanaal. De moordenaar(s) had de bedoeling de auto onder water te laten verdwijnen; plaatselijk is het kanaal 2,90 meter diep. Dat gebeurde niet: de achterkant bleef haken op de wal.

De politie heeft in de tussentijd twee mensen gearresteerd in deze zaak, maar ook weer vrij moeten laten. In de auto is DNA van Meinema gevonden, maar ook van iemand anders. Dat DNA komt niet voor in de databanken. ,,Dat kan betekenen dat de degene die betrokken is niet eerder voor een ernstig misdrijf met justitie in aanraking is geweest'', laat Anthony Hogeveen van de politie Noord-Nederland weten.

Zie hier uitleg over de DNA-databank

Interessante inhoud

De politie gaat ervan uit dat twee brieven van dezelfde schrijver zijn. De derde brief, die dit voorjaar bij de recherche werd bezorgd, is waarschijnlijk door iemand anders geschreven. De inhoud van de brieven is zo interessant dat de politie op zoek is naar de schrijver(s), laat het weten in een oproep.

Telefoon gerepareerd

Naar nu blijkt is de mobiele telefoon van Meinema ook in de auto gevonden. Maar die was zo beschadigd door het water uit het kanaal dat er geen gegevens uitgehaald konden worden. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft meerdere malen geprobeerd om de mobiel te herstellen. Het toestel is inmiddels uit elkaar gehaald en wordt beetje bij beetje opnieuw in elkaar gezet door een expert van de politie Amsterdam. Overal ter wereld zijn nieuwe onderdelen van de telefoon besteld om het apparaat weer aan de praat te krijgen.

,,Een tijdrovende klus'', laat Hogeveen namens de politie weten. De uitkomst daarvan is natuurlijk ongewis, maar de recherche laat weten dat als het lukt Meinema's mobiel te reperaren er flinke stappen gezet kunnen worden in het onderzoek.

Ook zou er een soort van graan op het lichaam van Meinema zijn gevonden. Dit kan iets zeggen over de plek waar Meinema om het leven is gebracht. Aan de andere kant: hij werkte als loonwerker bij verschillende agrarische bedrijven.

15.000 euro beloning

Het Openbaar Ministerie heeft eerder een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor de gouden tip die zorgt dat de kofferbak wordt opgelost.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe