Wie wordt Drents politicus van het jaar?

De finalisten voor Drents Politicus van het Jaar zijn: Statenlid Ko Vester en de wethouders Mirjam Pauwels (De Wolden) en Frits Alberts (Borger-Odoorn).

,,We hebben flinke discussies gehad, vooral bij de keuze voor Politicus van het Jaar. Maar ja, we zijn eruit gekomen. En unaniem in ons oordeel”, vertelt juryvoorzitter Ed van Tellingen. Zes journalisten, van RTV Drenthe en Dagblad van het Noorden, hebben de drie kandidaten gekozen voor de finale van Drents Politicus van het Jaar. Het zijn Statenlid Ko Vester uit Schipborg, wethouder Mirjam Pauwels uit Ruinen en wethouder Frits Albert uit Valthe. Zij zijn gekozen uit 73 personen, die lezers en luisteraars voordroegen.

Ko, Mirjam of Frits?

Op 9 december in het Atlastheater in Emmen wordt bekendgemaakt wie de grote beker voor de beste Drentse politicus van 2016 in ontvangst mag nemen. Ko Vester, kunstenaar uit Schipborg, is negen jaar actief voor de SP op het provinciehuis. ,,Een integer man, die zijn nek uitstak voor vluchtelingen. Hij betaalde uit eigen zak kleding en voedsel. Niet bang om stemmen tegen te krijgen ”, aldus Van Tellingen.

VVD-wethouder Mirjam Pauwels van De Wolden is de enige vrouw die tot de finale is doorgedrongen. ,,Godzijdank is zij voorgedragen. Teleurstellend hoeveel vrouwen meedoen. Slechts twee. Agnes Mulder, Tweede Kamerlid van het CDA, was de andere. Zij is al eens Drents Politicus van het Jaar geweest. Mirjam Pauwels doet het goed in De Wolden. Staat ver boven de partijpolitiek en heeft een moeilijk pakket met zorg”, zegt de juryvoorzitter.

Dat geldt ook voor Frits Alberts, wethouder in Borger-Odoorn. ,,Met zijn regenboogmodel gaf hij een bijzondere slinger aan de zorg. Hulp vanuit de buurt en niet van veraf. Het trok landelijke de aandacht Jarenlang ervaring als wethouder. Harde werker, een man van de samenwerking”, oordeelt de jury.

Politiek talent van het jaar

En dan is er Politiek Talent van het Jaar. Wethouder Henk Kosters van Noordenveld, zijn collega Jan Zwiers van Coevorden en Statenlid Jordy Tuin uit De Wijk dingen mee naar deze titel.

Ook als vijftiger kom je hiervoor in aanmerking. Henk Kosters uit Peize is 59 jaar. Hij is bezig aan zijn eerste termijn als wethouder van Gemeentebelangen in Noordenveld. Vaak genomineerd. Een nieuwkomer, die in korte tijd veel ontwikkelingen in gang heeft gezet. Vertrokken bij de Dienst Landelijk Gebied in Groningen, rechtstreeks op de collegestoel van de gemeente Noordenveld.

Jan Zwiers uit Aalden is 50 jaar. De wethouder van de nieuwe partij Belangen Buitengebied Coevorden kreeg de zware portefeuille van financiën. De gemeente Coevorden stond er niet rooskleurig voor. Onder het bewind van Zwiers is een miljoenentekort weggewerkt. Een prestatie die niet onopgemerkt bleef bij de jury.

24 jaar

,,Gelukkig hebben we nog een jongeling bij de talenten”, zegt Ed van Tellingen. Jordy Tuin uit De Wijk telt 24 lentes en zit voor D66 in Provinciale Staten. ,,Tegenstander van het referendum. Opmerkelijk voor een D66’er. Maar dat heeft hij goed onderbouwd. Onder meer met een opiniestuk in de krant.”

De zes finalisten komen ook in aanmerking voor de Publieksprijs. Daarvoor kunt u tot 7 december stemmen via de website.

De finalisten voor Drents politicus van het jaar:

Ko Vester

Ko Vester (70), Schipborg, lid Provinciale Staten voor SP:

,,Oei, dit luidt zeker mijn einde in? Ard van der Tuuk en Bas van der Ven sneuvelden ook nadat ze verkozen waren als beste politicus en talent van het jaar. Maar zonder gekheid, ik val een beetje stil. Dit doet heel erg goed. Zeer, zeer vereerd.” Negen jaar in de provinciale politiek. Valt op door zijn medemenselijkheid. De nestor van de finalisten, hij verdient een oeuvreprijs. ,,Nou, nou, het moet niet te gek worden.”

Mirjam Pauwels

Mirjam Pauwels (45), Ruinen, wethouder VVD De Wolden:

De enige vrouw in de finale. ,,Het is niet anders in Drenthe, hè.” Een VVD-er op sociale zorg en dat gaat goed in De Wolden. ,,De hulp aan kwetsbare mensen moet je goed regelen. Ze moeten zelf de regie over hun leven kunnen voeren. Gemeenten moeten niet zorgen voor, maar zorgen dat...” Doet niet aan macht- en partijpolitiek. ,,Het gaat erom wat je voor mensen kunt doen. Daar werk je voor.”

Frits Alberts (60), Valthe, wethouder CDA Borger-Odoorn:

Hoe sociaal wil je ze hebben. Introduceerde het regenboogmodel voor de zorg: eerst zorg uit de buurt, later via zorginstelling. ,,Dat hebben we met alle betrokkenen voor elkaar gekregen. Samenwerken, talenten van anderen benutten en dan je doel bereiken, is het mooiste dat er is. Ik ben sinds 2002 wethouder en dit is mijn laatste termijn in Borger-Odoorn. Ik val een beetje stil. Dat ik in de finale zit, doet me heel erg goed.”

De finalisten voor politiek talent van het jaar:

Henk Kosters

Henk Kosters (59) Peize, wethouder Gemeentebelangen Noordenveld:

,,Hahaha, op je 59ste nog doordringen tot de finale voor de titel Politiek Talent van het Jaar. Heel bijzonder en verrassend. Maar ja, het is mijn eerste termijn als wethouder.” Rechtdoorzee, gewone man die dingen in korte tijd voor elkaar bokst, oplossingsgericht, eerlijk en humor. ,,Zijn dat dingen die over mij gezegd worden? Daar word ik stil van. Ach, ik ben een man van weinig woorden.”

Jan Zwiers

Jan Zwiers (50) Aalden, wethouder Belangen Buitengebied Coevorden:

,,De gemeente Coevorden kon nog geen wasmachine kopen, bij wijze van spreken. Er is een miljoenen weggepoetst. Dat heb ik niet alleen gedaan, maar samen met anderen. Daar ben ik best trots op.” Zoekt contact met de bevolking. ,,Daar krijg ik energie van. Ideeën horen uit het veld te komen, niet van bovenaf opgelegd te worden. Goh, in de finale voor talent van het jaar. Daar ga ik van genieten.”

Jordy Tuin

Jordy Tuin (24), De Wijk, lid Provinciale Staten D66:

De jongste van het stel. ,,Gefeliciteerd? Dank, waarmee als ik vragen mag?” Enthousiast, gedreven, heeft lef en maakt als D66’er korte metten met het referendum. ,,Dat moet wel zin hebben. Je moet weten wat er leeft op straat en goed luisteren. ,,Ik ben erg vereerd met de nominatie voor de finale als talent. Een erkenning voor mijn werk. Ik ga nu ook voor de winst.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.