Wielerclub Hoogeveen baalt van gemeente

Geen verplaatsing van de wieleraccommodatie naar Nijstad en pas vervanging van het asfalt van de baan in 2019. Wielerclub De Peddelaars is zwaar teleurgesteld in de gemeente Hoogeveen.

Geen verplaatsing van de wieleraccommodatie naar Nijstad en pas vervanging van het asfalt van de baan in 2019. Wielerclub De Peddelaars is zwaar teleurgesteld in de gemeente Hoogeveen.

De wielerclub kreeg het nieuws gisteren te horen van wethouder Jan Steenbergen (Gemeentebelangen). ,,Dit is uitermate schrijnend en een bittere pil voor de club'', zegt bestuurslid Julius Dozeman van De Peddelaars. ,,De gemeente wil ons op geen enkele wijze tegemoet komen. Ze stelt andere prioriteiten, kregen we te horen.''

Voorjaarsnota 2016-2019

De definitieve keuze van het college om De Peddelaars te laten zitten op de huidige locatie aan de Bentincksdijk staat verwoord in de Voorjaarsnota 2016-2019, die gisteren gepresenteerd werd. Dat besluit boort de jarenlange hoop en verwachting op verhuizing naar een nieuwe accommodatie bij surfplas Nijstad volledig de grond in. Verder wil het college het asfalt van de huidige wielerbaan pas in 2019 vervangen.

,,Al twaalf jaar praten we met de gemeente over verplaatsing'', brengt Dozeman in herinnering. ,,Dat was onze grote wens. De huidige accommodatie is sterk verouderd. De problemen daar stapelen zich op.''

Zo voldoet de lengte van de huidige wielerbaan niet aan de eisen van wielerbond KNWU, zodat er geen wedstrijden voor senioren op mogen worden verreden. Daarnaast is de bovenlaag versleten, met een vergrote kans op valpartijen. Verder is, in afwachting van een verhuizing, al jarenlang geen onderhoud meer gepleegd aan het clubgebouw. Bij een recente storm resulteerde dat onder meer in flinke schade aan het dak.

Niet zonder risico's

Ook is de situatie met paarden van rijvereniging en ponyclub Prinses Beatrix, op het middenterrein van de wielerbaan, niet zonder risico's. Dozeman: ,,Op donderdagen rijden er paarden en wielrenners, slechts gescheiden door een hek. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als zo'n paard op hol slaat.''

Behalve De Peddelaars, maken ook schaatstrainingsvereniging De IJshazen gebruik van de baan in het Bentinckspark. ,,In totaal gaat het dan om zo'n achthonderd leden. Een grote groep sporters. Die staan nu in de kou.'' Het stoort Dozeman dat veel andere verenigingen in het Bentinckspark wél een nieuwe accommodatie of baan hebben gekregen. ,,Dat valt niet lekker bij al onze vrijwilligers die zich met hart en ziel voor de club inzetten. Je wilt ook niet weten hoeveel uurtjes vrijwilligers al die jaren gestoken hebben in het overleg met de gemeente.''

multifunctionele wieleraccommodatie

Lange tijd zocht Hoogeveen met gemeente De Wolden naar de mogelijkheden voor een multifunctionele wieleraccommodatie bij Nijstad, ten westen van Hoogeveen. De verplaatsing was nodig omdat de wielerclub aanvankelijk niet paste in de plannen voor de opknapbeurt van het Bentinckspark. Later ontstond die ruimte wel doordat de stoelendans in het Hoogeveense sporthart anders werd ingevuld.

De meest uitbundige variant, met wielerbaan, mountainbikeparcours, skeelerbaan en fietscrossbaan, kostte zo'n 2,5 miljoen euro. Beide gemeenten hoopten 'een groot deel' van die investering neer te kunnen leggen bij marktpartijen. Maar geldschieters kwamen er niet. Daarna werden de plannen voor een wieleraccommodatie bij Nijstad versoberd, maar de intentie om te verhuizen bleef. Tot het college ook daar een streep door trok.

De gemeenteraad discussieert op donderdag 18 juni over de Voorjaarsnota. De wielerclub hoopt de politiek nog op andere gedachten te kunnen brengen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.