OM wil 1,3 miljoen van drie verdachten ondergrondse wietkwekerij boerenschuur De Kiel

Drie hoofdverdachten verdienden volgens het OM 1,3 miljoen euro met wietteelt in De Kiel.

De 63-jarige eigenaar van de boerderij in De Kiel heeft uitgebreid verklaard over drie hoofdverdachten die betrokken zouden zijn bij de grote ondergrondse hennepkwekerij die is aangetroffen in zijn schuur. Een 45-jarige verdachte uit Emmer-Compascuum kan dat niet waarderen. ,,Het is een vieze, vuile stinkboer”, zei hij.

De man ontkende dinsdag voor de rechtbank in Assen in alle toonaarden dat hij betrokken is bij de wietkwekerij die september 2017 werd gevonden in een ingegraven zeecontainer in de schuur aan de Rolderstraat in De Kiel. De kwekerij met 1500 planten was afgesloten met een luik en via een trap te bereiken. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de wietkwekerij twee en een half jaar gedraaid.

De man uit Emmer-Compascuum, een 47-jarige Emmenaar en een 36-jarige verdachte uit Den Haag worden als de leiders gezien. Zij hebben volgens de officier van justitie 1,3 miljoen euro verdiend met minimaal negen hennepoogsten. De officier vindt dat zij dat geld moeten terugbetalen aan de staat. In totaal zijn er zeven verdachten. Volgende week moeten onder meer de boer en zijn zoon (27) uit De Kiel voor de rechter verschijnen.

Kweekschema met naam

De twee Drentse verdachten verklaarden voor de rechtbank dat ze niets met de hennepkwekerij te maken hadden. ,,Ik ken die mensen niet. Ik weet er niets van”, zei de Emmenaar. De boer heeft zijn naam wel genoemd als een van de mannen die de kwekerij heeft opgebouwd en er geruime tijd nauw bij betrokken was. Bovendien is in de ondergrondse container een kweekschema met zijn naam aangetroffen.

De 45-jarige verdachte uit Emmer-Compascuum verklaarde dat hij de familie in De Kiel wel kende, omdat hij in het verleden met enige regelmaat op de boerderij kwam om hooi en stro te halen voor zijn paarden. ,,Ik pakte het meestal zelf, omdat de eigenaar van de boerderij in een rolstoel zit.” Op vragen van de rechtbank zei hij nooit een wietlucht te hebben geroken. Volgens de politie hing in de schuur een enorme wietgeur. Na de inval is hij nooit meer op de boerderij geweest. ,,Ik had geen stro meer nodig, omdat mijn paarden waren overleden. Wanneer precies, weet ik niet meer.”

DNA op flesje frisdrank

Volgens de eigenaar van de boerderij en zijn echtgenote had de man uit Emmer-Compascuum een leidende rol in de wietkwekerij. Ze hebben verklaard dat hij de geoogste hennep afvoerde en samen met de Hagenaar de huur voor de schuur betaalde. Op een flesje dubbelfris in de ondergrondse ruimte met de wietplanten is zijn DNA gevonden. ,,Ik lust niet eens dubbelfris”, zei hij daarover. Ook de Hagenaar ontkende elke betrokkenheid. ,,Ik ken die mensen niet. Ik heb het gevoel dat ik er word ingeluisd.” Zijn rijbewijs is in de schuur in het hooi gevonden. ,,Ik ben mijn rijbewijs kwijtgeraakt. Hoe die in De Kiel is terechtgekomen, weet ik niet.”

De officier van justitie eiste tegen de drie hoofdverdachten negen maanden gevangenisstraf. ,,Ze zijn geen onbekenden in de hennepwereld. Ze hebben op georganiseerde wijze een professionele hennepkwekerij opgezet en daarvan over een langere periode de financiële vruchten geplukt.”

Werkzaamheden

Tegen een 44-jarige man uit Emmer-Compascuum, die dinsdag als laatste voor de rechtbank stond, is een werkstraf van 60 uur (20 voorwaardelijk) geëist en ambulante begeleiding. Volgens de officier was zijn rol gering. De man erkent dat hij werkzaamheden heeft verricht in de hennepkwekerij. Van deze verdachte is DNA gevonden op twee peuken en een stuk kauwgom in de kwekerij. De man zei dat hij door de zoon van de eigenaar van de boerderij is gevraagd om een aggregaat te repareren, dat apparaat werd gebruikt voor de stroomvoorziening van de kwekerij. ,,Ik heb een keer hennep geknipt.”

De eigenaar zou zijn schuur aan de wiettelers hebben verhuurd vanwege financiële problemen. De zaak wordt volgende week voortgezet. De rechtbank doet over alle verdachten over drie weken uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen

menu