Wijk Lariks in Assen wordt aardgasvrij

De wijk Lariks in Assen wordt deels aardgasvrij. De gemeente heeft hiervoor een subsidie aangevraagd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ook zonder rijksbijdrage gaat project door

Naast Assen willen nog 75 gemeenten geld uit dezelfde subsidiepot, waar 85 miljoen euro in zit. Begin oktober wordt bekend of Assen bij de gemeenten zit die de subsidie krijgen. Maar ook zonder rijksbijdrage wil Assen werk maken van het aardgasvrij maken van de wijk. Het tempo waarin dat gaat gebeuren wordt zonder subsidie mogelijk wel wat lager, aldus B en W.

Proef betreft 450 woningen in de Beek

De proef in Lariks betreft 450 woningen in de Beek en omgeving. Het gaat om woningen die tussen 1950 en 1985 zijn gebouwd: rijtjeshuizen, twee-onder-een-kappers en appartementencomplexen. Huizen die in die jaren massaal en in korte tijd zijn gebouwd en niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Naast het gasvrij maken van de woningen wil het college onder de noemer van Mijn Buurt Assen, ook aandacht besteden aan de sociale cohesie en het wooncomfort in de wijk.

Assen heeft ervaring opgedaan in flat Ellen

Dit in combinatie met de ervaringen die zijn opgedaan bij het aardgasvrij en energie neutraal maken van de flat Ellen in Lariks moet de minister positief stemmen. Voor de flat Ellen is het Asser Service Kosten Model ontwikkeld dat inmiddels landelijk navolging krijgt. Het model maakt de financiering mogelijk van energie besparingsprojecten voor complexen met koopwoningen zonder dat dit leidt tot hogere woonlasten.

Omdat het aardgasvrij maken verstrekkende gevolgen heeft voor de bewoners worden zij tijdig bij de plannen betrokken. Niet alleen het huis moet worden verbouwd, maar de bewoners moeten ook op een andere manier gaan koken en hun huis anders verwarmen. Binnenkort zijn er spreekuren voor de bewoners waar zij terecht kunnen met vragen, ideeën en opmerkingen. Energiebedrijf Enexis en woningcorporatie Actium staan positief tegenover de plannen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.