Wijkbewoners werden ‘overdonderd’ door verdubbeling spoor Emmen-Zuid

Bewoners van de wijk Rietlanden in Emmen werden in 2014 overdonderd door de plannen voor een spoorverdubbeling bij het toen nog maar drie jaar oude NS-station Emmen-Zuid.

Dinsdag stonden ze bij de Raad van State in Den Haag om de uitbreiding van een naar twee sporen tegen te houden. ‘Onacceptabel’ vinden ze het bestemmingsplan van de gemeente waarin de spooruitbreiding is opgenomen. Het nieuwe spoor komt ook nog eens tussen hun woningen en de bestaande spoorlijn te liggen in plaats van aan de andere kant van het bestaande spoor. De afstand tussen de gevels en de treinen wordt zo’n twintig meter.

‘Noordkant was altijd in beeld voor tweede spoor’

,,Dertien gezinnen gaan ernstig last krijgen van geluid en trillingen omdat het spoor dichterbij komt’’, zeggen de bewoners. Op zijn minst willen ze dat het nieuwe spoor verder van hun woningen komt te liggen. Volgens hen is ook altijd de noordkant van het bestaande spoor in beeld geweest in plaats van de zuidkant, waar het tweede spoor nu dreigt te komen.

‘Emmen heeft vooral gekeken naar goedkoopste variant’

De gemeente Emmen stelt dat een brede strook is aangewezen voor spoorwegdoeleinden. Dat kunnen elektriciteitskasten zijn, maar ook een spoorlijn. Het tweede spoor past precies in de strook tussen de woningen en het bestaande spoor. De Raad van State, die het hele dossier heeft onderzocht, concludeerde dinsdag meteen al dat Emmen vooral heeft gekeken naar de goedkoopste variant.

Vier woningen krijgen met te veel trillingen te maken

Vast staat dat vier woningen te veel trillingen gaan krijgen. Het kost 47.000 euro per woning om aan de norm voor trillingen te voldoen. De gemeente wil dat geld niet uitgeven. De trillingen zijn niet merkbaar voor de bewoners, aldus het gemeentebestuur. De Raad van State beslist over enkele weken over het bestemmingsplan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.