Wijkcentrum De Dissel Assen moet wijken voor Lidl

Wijkcentrum De Dissel in Assen wordt gesloopt om ruimte te creëren voor de uitbreiding van supermarkt Lidl in het winkelcentrum Marsdijk.

De Duitse grootgrutter wil de winkel met enkele honderden vierkante meters uitbreiden. Binnen het bestaande wijkwinkelcentrum is daarvoor geen ruimte. Het Spoorweg Pensioen Fonds heeft als eigenaar van het winkelcentrum het oog daarom laten vallen op het aanpalende wijkgebouw. Dat is inclusief de al een jaar of vijf leegstaande voormalige wijkbibliotheek nu aangekocht van de gemeente.

Kindercentrum Kleuvenstee

De gebruikers van het wijkcentrum – Marsdijk heeft een bloeiende wijkvereniging – hoeven zich geen zorgen te maken dat zij het dak boven hun hoofd kwijtraken. De gemeente gaat het ruim 100 meter verderop gelegen kindercentrum Kleuvenstee (Aska Kinderopvang) uitbreiden, verbouwen en inrichten als wijkgebouw.

Alle bestaande activiteiten in De Dissel kunnen ook weer in Kleuvenstee plaatsvinden, zo garandeert wethouder Ruud Wiersema van Stadspartij Plop. ,,We gaan echt een behoorlijk bedrag in dat gebouw investeren’’, zegt Wiersema. ,,Het bestuur van de wijkvereniging heeft ingestemd.’’

Het weggetje tussen de Lidl-supermarkt en De Dissel, dat toegang geeft tot een aantal parkeerplaatsen achter het winkel, wordt bebouwd. Lidl gebruikt niet het hele wijkcentrum en bibliotheek voor de uitbreiding. Een deel wordt parkeerplaats. In totaliteit komen er rond het winkelcentrum, dat naast de Lidl ook een Jumbo-supermarkt en zestien andere winkels telt, parkeerplaatsen bij.

Zelfstandig

De gemeente Assen heeft als beleid dat wijkverenigingen zichzelf moeten bedruipen en wijkcentra worden verzelfstandigd. Dat geldt ook voor de wijkvereniging Marsdijk. ,,Maar we proberen in iedere wijk wel zo veel mogelijk maatwerk te leveren’’, legt Wiersema uit. ,,De situatie is niet overal hetzelfde.’’

Het wijkgebouw in Peelo is volledig verzelfstandigd. Daar zit een nieuwe eigenaar op. De Steiger in De Lariks sloot definitief de deuren na hevig verzet vanuit de buurt in 2015. Naast De Dissel in Marsdijk zijn er nog wijkgebouwen in het Noorderpark (De Componist) en Assen-Oost (De Schulp). Verder zijn in een aantal wijken de activiteiten ondergebracht in multifunctionele accommodaties zoals in Baggelhuizen, Pittelo en Kloosterveen.

De gemeenteraad besloot in 2011 de wijkbibliotheken in Assen (Marsdijk, Assen-Oost, Peelo en Kloosterveen) te sluiten. Alle activiteiten werden geconcentreerd in de nieuwe bibliotheek in De Nieuwe Kolk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.