Wijnboeren profiteren van de hitte: 'Het is perfect druivenweer'

Stevenen we door de droogte af op het beste wijnjaar ooit? De wijnboeren in Noord-Nederland durven nog niet te juichen maar de stemming is hoopvol. Ook bij Irene Verkerk en partner Jan-Willem Nieuwenhuis in Tiendeveen.

Wie achter het woonhuis van Irene en Jan-Willem de wijngaard inloopt, waant zich rond het middaguur in een idyllisch Zuid-Frans dorpje. Op het veld voor de wijngaard staan twee grote houten loungestoelen en een picknickbank. Je hoort enkel het geluid van tjirpende krekels in het gewas en een zuchtje wind langs de bladeren: de enige verkoeling in deze zinderende hitte.

Elfde oogstjaar, eerste keer sproeien

Terwijl veel boeren worstelen met deze extreme droogte, omarmen de wijnboeren uit Tiendeveen de mediterraanse temperaturen. ,,Het is echt perfect druivenweer”, zegt Irene lachend. ,,We hebben het nog nooit zó droog meegemaakt.”

Vlak voor de eerste rij druivenstokken lopen buizen de grond in. Die gaan naar de grondwaterbron. ,,Dit is ons elfde oogstjaar maar het is het eerste jaar dat sproeien”, legt Irene uit. Eén keer per week gaan de sprinklers ‘s nachts aan, vertelt haar partner terwijl hij langs de stokken loopt en her en der wat bladeren lostrekt. ,,Die droge lucht is erg gunstig. Als het warm wordt in Nederland dan is de luchtvochtigheid ook vaak erg hoog en van die broeierigheid krijg je juist snel schimmels.”

‘Het groeit prachtig’

Drie weken lopen ze voor op de reguliere planning. Jan-Willem inspecteert een blauwpaarse tros in zijn handen. ,,Kijk, deze zijn al helemaal donker, normaal gesproken verkleuren ze pas halverwege augustus.” Hoewel het perfect druivenweer is, hebben de boeren zelf wat meer moeite met de hitte. ,,We zijn er vooral ‘s ochtends mee bezig want na de middag wordt het voor ons ook te heet om in de wijngaard rond te lopen.”

Heel veel tijd hoeven ze nu niet aan de druiven te besteden, legt Irene uit. ,,Het groeit prachtig zo, dat laten we lekker z’n gang gaan. We letten nu vooral op de bladeren, als die verdorren kunnen ze schimmel veroorzaken dus de gele, vlekkerige bladeren trekken we eruit. Bovendien krijgen de druiven dan meer zon.”

Levert deze droogte straks ook smaakvollere wijn op?

De hamvraag is natuurlijk: levert deze droogte straks ook smaakvollere wijn op? Waarschijnlijk wel. ,,Als het allemaal goed blijft gaan dan is de rijpingstijd van de druiven langer en dat zal de smaak alleen maar ten goede komen. Hoe rijper de druif, hoe smaakvoller de wijn.” Rijpe druiven hebben een hoog suikergehalte. Dat zorgt voor een volle, ronde smaak.

Áls alles maar goed gaat. Jan-Willem houdt graag een slag om de arm. ,,Je weet het maar nooit in Nederland, straks hebben we wekenlang regen of flinke hagelbuien. Ik durf pas te spreken van een goede oogst als we ook echt hebben geoogst.”

Voor nu is het dus afwachten en hopen dat het najaar geen extreem weer met zich meebrengt. Tot die tijd heeft het koppel de handen vol aan een ander project. Het voorhuis van de rietgedekte woonboerderij wordt straks verhuurd als zomerhuis. Zaterdag komen de eerste gasten uit Zuid-Holland. En die worden verwelkomtd met, hoe kan het ook anders: een fles zelfgemaakte huiswijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.