Wil je weg uit Coevorden? Volg het oranje licht

Wie straks in het donker verdwaald is in wijken in de gemeente Coevorden, hoeft enkel oranje straatverlichting te volgen om eruit te komen.

De oranje lampen leiden namelijk onherroepelijk naar provinciale wegen. Hetzelfde principe geldt voor industrieterreinen.

De gemeente Coevorden vervangt de komende vijf jaar vijfduizend armaturen van lantaarnpalen. Die zijn verouderd en verbruiken veel energie. Overal komen LED-lampen in. Vanwege de vervanging kiest Coevorden nu voor eenduidige straatverlichting: oranje dus voor wegen die leiden naar woonwijken, wit voor in de wijken zelf.

Zelf beslissen over armatuur

In de woonbuurten kunnen bewoners zelf beslissen over de armatuur (niet over de verlichting zelf). Er zijn drie modellen: de klassieke kegel, een platte armatuur met een moderne uitstraling en een soort van combinatie van die twee: een platte kap met daaronder de kegelvorm. Per woonwijk past de gemeente een type armatuur toe, waarbij de meeste stemmen gelden. Enkele dorpen en wijken hebben al een keuze gemaakt.

‘s Nachts helft minder fel

Alle nieuwe lampen worden ‘s nachts gedimd. Tussen elf en zes uur wordt de lichtsterkte de helft minder fel.

Vanwege de omvang van de klus smeert Coevorden de vervanging uit over vijf jaar. De eerste vervangingen waren aan de Mars in Coevorden

.

Wethouder Jeroen Huizing (rechts) bekijkt de nieuwe lampen. Foto Gemeente Coevorden

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.