Personeel en bezoekers zijn blij dat Wildlands weer open is. Maar dat de grote kas en de binnenspeeltuin in principe op slot moeten blijven? Jammer én niet te begrijpen, is het oordeel.

Zorgelijk kijkt directeur Erik van Engelen naar de donkere lucht. Het voorspelde onweer komt eraan. Het ging net zo lekker deze ochtend. Om klokslag 10 uur werden de eerste bezoekers sinds vijf maanden binnengehaald. Met applaus, een erehaag en confetti. Eindelijk weer publiek, zij het met restricties. Onbegrijpelijke restricties, vindt Van Engelen.

De binnenruimtes moeten van het kabinet dicht blijven. Zelfs met een mondkapje op mogen bezoekers niet in de grote tropische kas en niet in de overdekte speeltuin. Het is Van Engelen rauw op het dak gevallen. Want hoe valt uit te leggen dat de winkels in het overdekte winkelcentrum aan de overkant open mogen en de grote tropische kas, met een maximale hoogte van 27 meter, niet? In ‘zijn’ eigen park mag de souvenirshop wel open, omdat dat een winkel is.

'Wat een onzin'

,,Wat een onzin, dit. Vorige keer dat we open mochten, zat deze restrictie er ook niet aan en is het allemaal goed gegaan. Laten we hopen dat dit niet te lang duurt. Officieel is 9 juni de datum van de volgende versoepeling, maar laten we hopen dat het eerder komt’’, zegt hij, terwijl hij tijdens een ronde door het park de nieuwe dingen laat zien. Het aquarium met haaitjes en roggen, het ranger station waar bezoekers informatie krijgen over stropers en de telefoons waar bezoekers bij het opnemen educatieve informatie te horen krijgen.

loading

We lopen langs de vicuña’s, een nieuwe diersoort op de savanne. De alpaca-achtige dieren lopen rond de ontspoorde trein, die van binnen een metamorfose heeft gekregen. Het is een stropersonderkomen geworden, met apparatuur (vangboxen) en al.

‘Een mondkapje in de trein? Zeg het maar’

,,Moet je in de trein een mondkapje op?’’, vraagt een bezoeker. Van Engelens antwoord: ,,Zeg het maar.’’

Hij weet het niet. De trein is toegankelijk omdat het als doorloopgebied geldt. Om diezelfde reden is de vlindertempel open, met mondkapjesplicht. De tempel vormt de entree van Jungola. ,,Wij noemen dit een doorloopgebied. We hadden misschien de grote kas ook als doorloopgebied kunnen bestempelen, maar ik denk niet dat we daarmee wegkomen.’’

Er lopen vandaag zo’n duizend bezoekers rond. Van Engelen is er blij mee op deze eerste dag, al is het lang niet het maximumaantal dat naar binnen mag: 2500. Ondanks de beperkingen hanteert Wildlands de normale entreeprijs: 24 euro per volwassene bij online bestellen. Wel krijgen bezoekers een voucher van vijf euro.

Van Engelen zegt niet bang te zijn dat mensen wachten met hun bezoek tot alles weer toegankelijk is. ,,Ik denk dat dat wel meevalt. En anders: drie weken zijn te overzien. De prijzen halveren? Nee, dat hebben we niet overwogen. Dat kan niet uit. Bovendien is ongeveer 90 procent van het park gewoon open.’’

En dan gaat de grote kas tóch open, vanwege het slechte weer

Dan krijgt hij een telefoontje. Het onweer is nu zo’n beetje boven Emmen. Het besluit valt: de binnenruimtes gaan tóch open, vanwege de veiligheid. Bezoekers zoeken in allerijl een schuilplek in de kas, in de trein of bij de wasberen.

Atie van Etten (61) is met haar man, kinderen en kleinkinderen onder een luifel neergestreken op het terras. Ze komen uit het Noord-Hollandse Graft en zijn op vakantie in Drenthe. De regen deert hen niet.

,,We hoopten de hele tijd al dat de dierentuin open mocht. En dat is gelukt. We hebben onze kaartjes online gekocht en zijn ontzettend leuk ontvangen hier. We kregen net een patatje en chocoladesoesjes!’’ De regen en het feit dat de binnenruimtes in principe dicht zijn, mogen de pret niet drukken. Ja, dat de bootjes niet varen, vindt de familie jammer. Maar ach, ze hebben zo lang thuis gezeten dat ze blij zijn. En binnen in zo’n warme kas rondlopen met een mondkapje voor? ,,Ik kreeg het bij die vlinders al Spaans benauwd.’’

‘We wisten van tevoren dat de binnenruimtes dicht zijn; het is maar net waar je je op instelt’

Absolute topper vandaag, tot nu toe, is voor hen olifantje Ka Yan. Het jumbootje is in lockdown geboren, drie maanden geleden, en laat zich goed zien. Ook Tyche Derksen (28) en haar vriend Koen Frankhuizen (36) uit Utrecht genieten van het koddige dikhuidje, dat vlak voor hun ogen met het zand speelt. Tyche komt oorspronkelijk uit Groningen; ze zijn op een mini-vakantie in Drenthe.

Dat de grote kas dicht is, heeft haar niet in twijfel gebracht over hun komst. ,,Het is maar net waar je je op instelt. We wisten het van tevoren. Het wordt goed aangegeven op de website, waar wij onze kaartjes hebben gekocht. En ik ben zo lang niet naar een dierentuin geweest...’’

Ze vindt het park een stuk mooier geworden dan een paar jaar geleden, toen ze er al eens was. Groener en voller. En eigenlijk vindt ze het ook wel fijn dat er zo weinig publiek is. ,,Nu kunnen we alles lekker rustig bekijken. Dat is wel een voordeel.’’ De voucher die ze hebben gekregen gaan ze misschien wel inleveren bij een volgend kaartje. Koen: ,,Of we kopen er zo meteen een paraplu van!’’

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe