Wilhelmina Ziekenhuis Assen krijgt belangrijk keurmerk voor behandelen huidkanker

De afdeling dermatologie van Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) heeft als eerste in Nederland een internationaal belangrijk keurmerk gekregen voor een bijzondere huidkankertherapie.

Het gaat om het keurmerk PDT Centre of Excellence. PDT staat voor photodynamic therapy, een soort lichttherapie. Eerst wordt de huid ingesmeerd met een lichtgevoelige stof, die vervolgens wordt belicht met een lamp of met daglicht. Afwijkende cellen sterven af. Voordeel voor patiënten is dat er geen littekenvorming optreedt.

‘Pioniers’

Het keurmerk werd donderdag toegekend door de Zwitserse professor doctor Lasse Braathen van Euro PDT, een internationaal genootschap van specialisten op het gebied van fotodynamische therapie. „Wij zijn als afdeling pioniers op het gebied van PDT”, zegt dermatoloog en PDT-specialist Wim Venema. „We werken sinds 2006 met deze lichttherapie. Sindsdien volgen we alle ontwikkelingen, zowel inhoudelijk als technisch. Soms zijn we ze zelfs voor.”

Het WZA loopt voorop op het gebied van zogenoemde daglicht PDT, waar de huid niet met een rode lamp wordt bestraald, maar met daglicht. „Sinds dit jaar voeren we behandelingen uit. Ook ondersteunen we ziekenhuizen die willen beginnen met deze therapie.”

Met PDT kunnen niet alle soorten huidkanker worden behandeld. PDT wordt toegepast bij oppervlakkige vormen van huidkanker en bij mensen met een verhoogd risico op huidkanker.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.