Willemien 112, een topatlete op leeftijd

De 12-jarige Willemien 112 uit Nieuw-Buinen is door het agrarische magazine Melkvee.nl uitgeroepen tot De Beste Boerenkoe van Nederland. Gisteren werd ze gehuldigd en ging ze op de foto.

Het is een gewoonte om een kampioen na afloop van de wedstrijd te vragen: ‘Wat gaat er door je heen?’ Maar die vlieger gaat niet op bij Willemien 112. Toch is aan de beste boerenkoe van Nederland te zien dat ze trots is, zegt boer Fedde Van der Meer. ,,Zodra ze uit de stal komt, doet ze haar kop omhoog en de borst vooruit.’’

Kort daarvoor is de kersverse kampioene mooi opgepoetst voor de huldiging en de fotoshoot. ,,Oh Fedde, wil je nog even haar hoeven schoonspuiten? Ze zitten nog onder de mest’’, zegt Wilma, die samen met haar man de boerderij runt.

Gehoorzaam loopt Fedde met Willemien naar de ‘wasstraat’ en spuit haar hoeven schoon. ,,Niet dat je het terugziet op de foto, maar we houden niet van half werk’’, zegt hij.

Daarna is het buiten zoeken naar een geschikte locatie. Fedde heeft Willemien ‘aan de lijn’ en loopt met haar naar het weiland achter de stal. Alhoewel. ,,Meestal loopt de boer met de koe. Maar Willemien is eigenwijs en loopt eigenlijk met mij’’, zegt Fedde terwijl hij wordt meegesleurd door de beste koe van stal.

Eenmaal in het weiland wordt ze ‘gehuldigd’. Er komt geen burgemeester aan te pas en er staat ook geen horde fans te juichen. Maar ze krijgt wel een mooie sjerp in de Nederlandse driekleur om met daarop de tekst: ‘Winnaar De Beste Boerenkoe 2016’. Die titel ging overigens bijna Willemiens neus voorbij, want haar baasje Fedde stond niet te springen om mee te doen.

,,Ik ben niet zo van de keuringen. Het gaat alleen maar om het uiterlijk. En daar koop je niks voor’’, zegt hij. Zijn vrouw heeft hun koe dan ook in het geniep opgegeven. ,,Toen Willemien in mei werd gehuldigd omdat ze 10.000 kg vet en eiwit had gegeven ging ze ook op de foto. Bij het zien van die plaatjes had ik pas door hoe mooi ze is’’, zegt Wilma. Nadat ze was getipt over de wedstrijd van Melkvee.nl, twijfelde ze geen moment en gaf ze Willemien op. Wanneer ze het daarna aan haar man vertelt, begint hij de lol er wel van in te zien.

Topatlete

Fedde: ,,Het leuke van deze competitie is namelijk dat het niet alleen draait om het uiterlijk, maar ook om de gezondheid en de prestaties. Toen ik dat hoorde, werd ik nog fanatiek ook.’’ Het boerenechtpaar had wel verwacht dat ze hoog zou eindigen, maar van de titel durfden ze niet te dromen. Fedde: ,,Er was een andere koe die ouder en mooier was.’’

Maar volgens jurylid Jurjen Groenveld stak Willemien er met kop en schouders bovenuit. ,,12 jaar is oud voor een koe. En ze is op haar leeftijd nog een topatlete die melk geeft van uitzonderlijke kwaliteit.’’

Sterallures

Maar wat is nou het geheim om zo’n goede koe in je stal te krijgen? ,,Grotendeels wordt dat genetisch bepaald. Maar bij ons staat het belang van de koe voorop’’, zegt Wilma. ,,Dat betekent dat je soms dingen doet die niet direct economisch goed zijn. Wanneer een koe bijvoorbeeld anderhalve week ziek is, wordt ze meestal naar de slacht gebracht, omdat het dan niet meer rendabel is. Maar wij doen er alles aan om ze gezond te krijgen en te houden, zodat ze zo oud mogelijk worden.’’ Fedde: ,,En dan krijg je er ook wat voor terug. De koeien zijn ontspannen en geven daardoor meer melk. Bovendien hoef je je veestapel niet om de haverklap te vervangen en dat scheelt geld.’’

Ondertussen laat Willemien merken dat ze klaar is met de fotoshoot. Wilma: ,,Ze begint te tandenknarsen. Dan is ze er echt klaar mee.’’ Als een echte diva keert ze vervolgens haar achterwerk naar de camera’s en drukt er een verse koeienvlaai uit. Het is tijd om weer op stal te gaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.