Wilms: Kinderen in Emmen krijgen nog steeds de juiste zorg

Kinderen krijgen bij het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) nog steeds de juiste zorg. Dat antwoordde wethouder Wilms donderdagavond in de gemeenteraad van Emmen op vragen van de PvdA.

Volgens Bouke Durk Wilms (CDA) is er inderdaad sprake van een te hoge werkdruk maar komt de zorg niet in gevaar. Huisarts Carolien van Leeuwen van de Zuidoost-Drentse Huisartsen Coöperatie (ZOHDC) beweerde donderdag in deze krant het tegendeel. De ZODHC heeft vorige maand een brandbrief naar de gemeente gestuurd en ook de PvdA ingeschakeld om steun voor hun zorgen te krijgen.

De ZODHC klaagt over een slechte bereikbaarheid en toegankelijkheid van het CJG, van lange doorlooptijden en een slechte terugkoppeling. Directeur Gert Jonker, die welzijnsorganisatie Sedna in het CJG vertegenwoordigt wees in Dagblad van het Noorden al op een hoge werkdruk en een tekort aan personeel.

Wilms deelt overigens wel de zorg van de huisartsen, zei hij in de raad. Volgens hem is er na de brief van de huisartsen meteen overleg geweest tussen Sedna en de gemeente. ,,Toen is al geconcludeerd dat de zorg op orde was.’’ Eind vorige maand is besloten om de deskundigheid van zorgverleners als Yorneo en Accare meer in te zetten om de CJG te ontlasten. Verder worden twee pilots op het gebied van hechtere samenwerking tussen huisartsen en jeugdhulpverlening versneld geëvolueerd, in de hoop de positieve uitkomsten direct in te zetten. Ondertussen doet Deloitte onderzoek naar de samenwerking tussen Emmen en Sedna op gebied van jeugdzorg. De uitkomsten daarvan worden over drie weken verwacht.

PvdA-fractievoorzitter Raymond Wanders concludeerde uit het extra geld van de gemeente dat een deel van de problemen al bekend is. Volgens Wilms is het onderzoek Deloitte vooral bedoeld om de diepere oorzaken te achterhalen. De wethouder zei dat slechts 6% van de specialistische verwijzingen voor jeugdhulp via het CJG gaat; in de andere gevallen nemen huisartsen direct contact op met zorgverleners. De gemeente gaat volgende week opnieuw met de ZODHC om tafel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.