Wims humor overheerst, ondanks de amputatie van zijn linkeronderbeen

Met de jager uit Havelte die zaterdag in zijn eigen been schoot, komt het wel weer goed. Laat dat maar aan de familie over. Ook al is zijn been geamputeerd.

Zijn linker onderbeen, wat als voordeel heeft dat Wim Jans (58), veehandelaar en baas van zijn eigen taxibedrijf, in de toekomst in zijn eigen auto kan blijven rijden. Een automaat, namelijk. En de familie Jans bekijkt het leven vooral van de positieve kant.

Wim, levensgenieter, had zich maandag al hardop afgevraagd: ,,Dat lopen met een prothese, dat kan toch nooit moeilijk zijn?’’ Zwaar onder de morfine, dat wel.

De taxi rijdt gewoon

Voorlopig ligt ie nog in het ziekenhuis in Zwolle en houdt de familie de zaken draaiende. Samen met de chauffeurs. De taxi rijdt gewoon. Iedereen doet een stapje extra. Ja, zo’n opmerking wordt gemaakt bij de familie Jans. Ze vinden die amputatie heel naar, maar Wims gevoel voor humor overheerst. En het leven gaat wel door. Hoe ernstig de situatie ook is.

Hij was zaterdagochtend even na half zeven van huis gegaan. Richting Lelystad. Op jacht met vijfentwintig jagers. Wim jaagt al een jaar of tien, beheert met twee anderen een jachtgebied in Havelte en wordt vaker door jagers van elders gevraagd om mee te gaan. Soms om vogels te tellen, dit keer om op verzoek van een boer op konijnen te jagen.

Het eerste schot ging rakelings langs zijn gezicht

De mannen zouden een boomgaard oversteken en Wim verkeek zich op een van de langgerekte bulten met zand. Hij kwam zo vreemd ten val dat zijn jachtgeweer twee keer af ging. Het eerste schot ging rakelings langs zijn gezicht. ,,Hij had dood kunnen zijn’’, zegt dochter Tertia. De tweede lading hagel raakte zijn been. ,,Hij had dood kunnen zijn en dat weet Wim zelf ook’’, vertelt Wims vrouw Renée.

Ze schiet één keer vol. Als schoonzoon Michael vertelt dat hij zaterdagochtend naar boven liep om Renée te vertellen wat de ambulancebroeder hem net had verteld.

Wim had twee liter bloed verloren

Met een traumahelicopter werd Wim naar Zwolle gevlogen, waar artsen er alles aan deden om zijn been te redden. Wim had twee liter bloed verloren. Ruim zes uur waren ze bezig, vertelt Renée. ,,De lieverds. Ze hebben het zó goed gedaan. Ze hebben ons alles zó goed uitgelegd.’’

Na de eerste operatie volgde een tweede, vanwege de amputatie. ,,Het is heel mooi dat-ie zijn knie nog heeft’’, zegt dochter Tertia.

Vandaag (woensdag) doet ze examen voor haar taxipas. Het was al gepland en komt verrekte goed uit nu ze moet bijspringen in het taxibedrijf van haar vader. Wim moet geduld hebben. Eerst revalideren. ,,Maar we krijgen hem wel weer op de been’’, zegt Renée. Tertia: ,,Op één been, hè, mam...’’ Wims gevoel voor humor.

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.