De Nationale Huizenloterij opent binnenkort de deuren in Assen. Een mooie kans om een prachtige villa in Spanje te winnen, of een schimmig zaakje?

Wie door de Oudestraat in Assen loopt, heeft ze misschien al gezien: de rood-blauwe letters op de gevel van een klein pandje tegenover Scapino. Op de plek waar ooit de laatste zelfstandige slijterij van Assen zat. ‘Nationale Huizenloterij’, staat er. De ramen zijn nog afgeplakt, wie aanbelt krijgt geen gehoor.

‘U bepaalt zelf of u wint’

De Oudestraat is niet meer wat het ooit geweest is. Winkels verdwijnen, panden staan leeg, de sfeer zou beter kunnen. Nieuwe bedrijvigheid is altijd welkom. Maar om wat voor bedrijvigheid gaat het hier? Wat is die Nationale Huizenloterij precies?

Wie googelt, komt als snel op de website van de loterij terecht. Een fraaie, gele Ferrari spat je scherm uit. ‘Win een villa of Ferrari voor maar 25 euro. Wij starten binnenkort in Assen’. Scroll je langs de fraaie prijzen naar beneden, dan lees je dat de loterij een unieke ‘skill loterij nieuwe stijl’ is: ‘De enige loterij waar u zelf bepaalt of u wint.’ Klinkt aantrekkelijk, hoewel daarna ook wordt geschreven dat een jury de winnaar bepaalt, onder toezicht van een notaris. Hoe dat alles gecombineerd kan worden, blijft onduidelijk.

Het wordt nog onduidelijker als we de gegevens van de Kamer van Koophandel erbij pakken. Assen blijkt de eerste Nederlandse vestiging van de Nationale Huizenloterij, een bedrijf dat op haar beurt weer onderdeel is van de European House Lottery in Londen. Met een vestiging in Shelton Street, vlakbij metrostation Covent Garden. Een telefoonnummer ontbreekt. Het gaat om een postbusfirma, zo lijkt het. Opgericht in juni 2020.

83-jarige directeur

Aan het hoofd van deze European House Lottery in Londen staat een 83-jarige Groninger. Diezelfde Groninger staat ook geregistreerd als directeur van de nieuwe Nationale Huizenloterij in Assen. Tijd voor een belletje, want we zijn toch wel benieuwd hoe deze loterij werkt.

loading

Het eerste van twee bedrijfsnummers levert niks op, helaas. Het tweede nummer wel. Het is de 83-jarige Groninger, die vrolijk de telefoon opneemt.

„Dagblad van het Noorden? Ah, wat leuk. Ja wij zijn inderdaad bezig met het opzetten van deze loterij”, vertelt hij enthousiast. „Het is een online kansspel waarbij verschillende prijzen zijn te winnen. Van auto’s tot huizen. Loten kosten maximaal 25 euro, afhankelijk van de prijs die je kunt winnen. Je krijgt als deelnemer een voetbalspel op je scherm te zien en je moet raden waar de bal zich bevindt. De persoon die het dichts bij zit, wint de prijs.”

Hij verontschuldigt zich: „Ik kan het zelf allemaal maar moeilijk omschrijven, maar de uitleg volgt nog op de site als we straks echt van start gaan.”

‘Spul komt uit het buitenland’

Op de vraag of we al die dikke prijzen echt kunnen winnen, antwoordt hij stellig. „Jazeker, dat spul komt allemaal uit het buitenland. Hoe dat precies zit weet ik niet. Maar je kunt ook je eigen huis of auto inleggen ter verloting. Moet het wel nieuw zijn, hè.”

De man vertelt dat hij en zijn compagnon eigenlijk in Groningen wilden opstarten, maar dat lukte niet. „Gelukkig hebben we nu deze plek in Assen gekregen. Je kunt online meedoen met de loterij, maar als je zelf niet zo handig bent in dat soort dingen, kun je ook langskomen. Ik zal daar zelf ook aanwezig zijn, maar ik zit gewoon in een stoel toe te kijken hoor. Ik weet er verder ook niet zoveel van.”

De man weet wel dat de Nationale Huizenloterij staat ingeschreven als een dochteronderneming van het Engelse European House Lottery. Daarover is niets te vinden, behalve dan dat hij ook daar directeur van is.

„Ja dat klopt, er is een bv in Engeland. Een kennis van mij heeft dat opgezet. Een Indische man, ik ken hem al twintig jaar. Zijn naam is moeilijk voor mij, maar ik heb wel zijn nummer voor je. Ik waarschuw je vast, hij neemt overdag niet vaak op. Waarom hij mij directeur heeft gemaakt, weet ik eigenlijk niet precies. Ik denk omdat hij mij heel erg vertrouwt, hij weet hoe ik in elkaar zit. Bovendien heeft hij er zelf geen tijd voor, hij is erg druk bezet. Ik ben overal de directeur van. Wel een oude directeur van 83, haha.”

loading

Betaald krijgt hij niet voor zijn functie, zegt hij. „Ik doe het op dit moment vrijwillig, misschien verandert dat nog als het loopt. Ik vind het geen probleem, anders zit ik ook maar thuis hè.”

Geen vergunning

De Kansspelautoriteit zegt geen vergunningaanvraag van Huizenloterij te hebben ontvangen. Volgens de toezichthouder op loterijen en kansspelen zou dat voor het verloten van een koopwoning of dure auto wel moeten. Bovendien mag je geen loterij organiseren die een individueel of commercieel belang dient en moet een deel van de opbrengst bestemd zijn voor goede doelen.

Op de site van de huizenloterij, die binnen een week na ons belletje offline is gehaald, stond wel dat verschillende goede doelen worden gesteund. Welke wordt niet duidelijk. Via een officieel mailadres contact zoeken gaat moeilijk. ‘Wegens de vele persaandacht kan het helaas iets langer duren voordat u wordt teruggebeld’, krijgen we te horen. Dan maar wachten tot de opening in de Oudestraat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Aanrader van de redactie