Windboer verdubbelt aantal windmolens op Pottendijk Emmen

Windboer Jeroen Deddens verdubbelt het aantal windmolens dat hij gaat bouwen rond het lawaaisportcentum Pottendijk, bij Nieuw-Weerdinge. Was hij eerst van plan er 6 tot 8 neer te zetten, nu worden dat er 12 tot 14. De andere partijen hebben zich teruggetrokken.

Het plan voldoet volgens de gemeente Emmen aan de voorwaarden. De molens zijn lager dan 150 meter en hebben in totaal een vermogen van 50,4 megawatt.

Het plan kent een roerige voorgeschiedenis. Aanvankelijk trok Deddens samen op met windmolenbouwers Raedthuys en Yard om turbines in dit gebied van de grond te krijgen. Zij huldigden het standpunt dat windmolens onder de 150 meter -zoals gemeente en provincie willen- niet rendabel waren.

Boze windmolenbouwers

Groot was de woede van de andere windmolenbouwers toen Deddens achter hun rug om de gemeente benaderde met een eigen windmolenplan. Met windmolens die wél lager bleken dan 150 meter. Deddens wilde 6 tot 8 van deze exemplaren bouwen, met een vermogen van 29,4 megawatt.

De andere windmolenbouwers stuurden daarop een boze brief naar het gemeentehuis. Zij voelden zich gepasseerd omdat de gemeente serieus op Deddens’ plan in was gegaan.

Raedthuys en Yard hebben inmiddels afspraken gemaakt met Deddens over de grond, waardoor hij nu 12 tot 14 molens kan bouwen. Daarnaast heeft de de akkerbouwer uit Nieuw-Dordrecht een vergunning aangevraagd voor de aanleg van een zonnepark van ongeveer 35 hectare in dit gebied.

Komende donderdag is er voor omwonenden een informatiebijeenkomst over het plan, waarvan de omgevingsvergunning binnenkort ter inzage komt. Tijdens de inloopbijeenkomst, van 19.30 tot 21.30 uur op het gemeentehuis in Emmen, kunnen de bewoners aan de hand van 3D-beelden een indruk krijgen van hoe het windpark eruit komt te zien.

Met lede ogen

Raedthuys-directeur Arthur Vermeulen zegt ‘met lede ogen’ terug te kijken op wat er is gebeurd. De contracten die hij en Yard hadden met de grondeigenaren, worden binnenkort overgedragen aan Deddens.

,,Nederland heeft niet zo heel veel mooie locaties voor windenergie. Dit is er wel eentje en nu wordt er niet optimaal gebruik van gemaakt door er kleinere windmolens neer te zetten.’’

Overigens gaf Vermeulen recentelijk toe dat molens onder de 150 meter wel degelijk rendabel kunnen zijn. Waarom Raedthuys zich dan toch heeft teruggetrokken? ,,Er hoort ook een exploitatietermijn bij. Windmolens hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar, maar de gemeente Emmen wil niet verder gaan dan 16 jaar. Dat is regelrechte kapitaalvernietiging. Maar goed, als Energiepark Pottendijk denkt het wel te kunnen...’’

‘Niemand heeft baat bij jarenlang gehakketak’

En de brief die de raadsman van Raedthuys onlangs stuurde naar de gemeente, met het verzoek alsnog bij de verdere plannen te worden betrokken? ,,Die krijgt verder geen gevolg. Wij kiezen er nu voor niet jarenlang te gaan hakketakken. Daar heeft niemand baat bij. Of we een schadeclaim voor gemaakte kosten indienen? Nee, dat is ondernemersrisico. We hopen dat we op de andere plekken in de gemeente Emmen, de N34 en de Zwartenbergerweg, wél iets moois kunnen neerzetten.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.