Windboeren praten met zonnelieden

Er is voorzichtig contact gelegd tussen een aantal windboeren uit het Drentse Mondengebied en de initiatiefnemers van zonnepark Veenkoloniën.

‘Constructieve bijeenkomst’

„We hebben een constructieve bijeenkomst gehad”, zegt ondernemer Tjipke Paas uit Nieuw-Buinen, die alle honderd agrariërs met windmolenplannen in de regio had uitgenodigd. „Van de boeren kwam een man of dertien opdagen. Het resultaat was een respectvol gesprek zonder geschreeuw en gedoe.”

Paas deed onlangs een emotioneel beroep op de boeren in de Drentse Veenkoloniën die hun land beschikbaar stellen voor windmolens. Hij riep de boeren op af te zien van de bouw van vijftig grote windturbines in de streek. „Wij hebben ons plan voor een zonnepark aan de boeren gepresenteerd”, zegt Paas.

‘Wensen ver uit elkaar’

Hoewel Paas het gesprek ‘een goede eerste stap’ noemt, zijn de boeren niet massaal aan het twijfelen geslagen. „Het was duidelijk dat onze wensen ver uit elkaar liggen”, zegt Paas. „Veel boeren hebben niet door hoeveel impact de windmolens zullen hebben. Ze bleven maar zeggen dat windmolens zo duurzaam zijn. Ze denken vooral aan het rendement dat de turbines op moeten leveren.”

Akkerbouwer Harbert ten Have, een van de initiatiefnemers van het windmolenplan, was bij het gesprek met Paas en co aanwezig. Veel wil hij er niet over kwijt. „We hebben namelijk afgesproken dat we voorlopig niet met de pers praten. Bovendien zit ik op de trekker. Wat kan ik zeggen, we zijn met elkaar in gesprek en we zijn nog niet uitgepraat. Daar wil ik het bij laten.”

Vervolggesprek

Er komt inderdaad een vervolggesprek, aldus Paas. „Ons plan voor een zonnepark in de Veenkoloniën is op dit moment nog niet heel concreet. Dat maakt het lastig voor de boeren, zij willen zo’n verhaal graag met harde cijfers onderbouwd zien. En dat kunnen wij binnenkort, adviesbureau DNV GL doet namelijk op dit moment onderzoek naar het plan. Als hun rapport klaar is, nodigen we de boeren opnieuw uit.”

Een compromis sluit Paas niet uit. „Wellicht is er een tussenweg mogelijk. Dat er langs de Mondenweg minder en kleinere windmolens komen, bijvoorbeeld. En dat er dan deels zonne-energie bij kan. Zo’n kleinschaliger plan heeft minder impact. Daar staan wij best voor open. Maar alleen als de boeren ook bereid zijn om water bij de wij te doen.”

Paas houdt dus nog hoop. „Sowieso”, zegt hij. „Er kan nog van alles gebeuren. Het kabinet kan vallen, dat is nu echt niet ondenkbaar. De vergunning voor de bouw van de windmolens zijn nog niet afgegeven. En de rechtszaak van de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn tegen de Staat loopt ook nog. De windmolens staan er echt nog niet.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.