Windmolen wijkt voor kleiduivenschutters

Geen scheldkanonnades. Laat staan vechtpartijen. De informatieavond over Energiepark Pottendijk verliep in een uitermate rustige sfeer.

Wat hangt ons straks boven het hoofd?

Omwonenden waren maandagavond brandnieuwsgierig. Initiatiefnemer Jeroen Deddens en zijn adviseur Wim Stapel stonden ze te woord in dorpsgebouw De Badde in Nieuw-Weerdinge. Wat al die bewoners er wijzer van werden?

Zeven windmolens

Lawaaisportcentrum Pottendijk wordt ingekapseld door zeven windmolens van 149 meter hoogte: vier op grondgebied van boer Deddens uit Nieuw-Dordrecht, twee op grond van de gemeente en één op het terrein van de motorcrossclub MSV Motodrome. Per stuk hebben ze een vermogen van 4,2 megawatt.

,Bewegend doel moet een kleiduif zijn en geen wiek van een molen’

Eén turbine is uit het oorspronkelijke plan geschrapt, omdat die in de directe nabijheid van het schietsportcentrum precies in het vizier stond van de kleiduivenschutters. ,,Wij zijn een olympische sport. Het bewegende doel moet een kleiduif zijn en geen wiek van een windmolen”, zei Nella Heemskerk die bondscoach is. Voor de kleiduivenschutters zou die windmolen volgens haar de dood in de pot zijn. ,,In Duitsland hebben ze ergens vlakbij een schietbaan een windmolen gebouwd. Die veroorzaakt een rare draaiwind en het geluid verstoort de concentratie. Met die molen in de buurt zouden we nooit een grote wedstrijd kunnen organiseren.”

Mensen zijn zeer betrokken

Wim Stapel legde de bewoners aan de hand van een plattegrond uit waar de windmolens komen te staan. Medewerkers van bureau Pondera gaven tekst en uitleg over slagschaduw en geluid. Omwonenden hebben zich verenigd in een bewonersplatform, dat eens in de twee, drie weken praat met de initiatiefnemers. De gemeente Emmen coördineert. Advocaat Eddy Heuzeveldt is er als jurist bij betrokken en volgt de zittingen op de voet. Dat de informatieavond in Nieuw-Weerdinge in een rustige sfeer verliep, verbaast hem niet. ,,Mensen zijn zeer betrokken en op detailniveau ook goed geïnformeerd. Ze zijn kritisch en willen het naadje van de kous weten, maar ze zetten niet op voorhand de hakken in het zand.”

Vergoeding

Volgens Heuzeveldt zijn er twee, mischien drie woningen die binnen een afstand van 1100 meter van een geplande windturbine staan. ,,Zij hebben straks recht op planschadevergoeding.” Volgens Heuzeveldt wordt in het platform ook gepraat over het delen in de opbrengst.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.