Windmolenavond gaat niet door uit angst voor Platform Storm

Een informatie-avond over Windpark de Drentse Monden en Oostermoer, die donderdag was gepland in Borger-Odoorn, gaat niet door. De organisatie van de avond zegt de veiligheid van de bezoekers niet te kunnen garanderen.

Matthijs Oppenhuizen van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer zegt dat zijn organisatie met name geschrokken is van uitspraken van Jan Nieboer van Stichting Platform Storm. Hij zei in de media dat hij actievoerders kende die explosieven zouden gebruiken.

,,Een lulverhaal'', zegt Nieboer. ,,Dat is al een week of acht geleden bekendgemaakt door de coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Platform Storm: 'Spataderen, aambeien en brandend maagzuur door windmolens'
Lees verder

Gezondheidsgevolgen

Stichting Platform Storm is fel gekant tegen de komst van het windmolenpark, dat volgend jaar in het Drenthe wordt gebouwd. Windpark De Drentse Monden en Oostermoer plaatste eind november een uitnodiging voor een informatieavond over de toekomstige windmolens. Platform Storm plaatste een week later een advertentie waarin ze opriep naar de avond te komen omdat bezoekers daar geïnformeerd zouden worden over de gezondheidsgevolgen van windturbines.

Het Windpark vond deze advertentie suggestief. De tekst van de advertentie in combinatie met de uitspraak over de explosieven gaf volgens Oppenhuizen aanleiding om voor de veiligheid te vrezen. ,,Mensen zijn in de advertentie (van Platform Storm, red) moedwillig verkeerd geïnformeerd over het doel van deze bijeenkomst'', schrijven de initiatiefnemers van het windmolenpark in een persbericht.

Extra beveiliging

Of er nog is overwogen de avond wel door te laten gaan, maar dan met extra beveiliging, wil Oppenhuizen in een mondelinge toelichting niet zeggen. ,,Over beveiliging doen wij nooit uitspraken.''

Oppenhuizen kan niet zeggen of er een nieuwe avond wordt gepland. ,,Wij willen de bewoners van het gebied goed informeren. Dat kunnen we nu niet doen en daarmee zijn hun belangen geschaad. Daar houden we Platform Storm voor verantwoordelijk. We beraden ons nu of we de inwoners op een andere manier de informatie kunnen geven waar ze recht op hebben.''

Geen enkele blaam

In het persbericht wordt nadrukkelijk gesteld dat het windpark hoe dan ook doorgaat in januari 2019.

Nieboer vindt dat hem en Platform Storm geen enkele blaam treft. ,,We wilden alleen mensen erop attenderen dat ze naar die avond konden om naar de gevolgen voor hun gezondheid door de komst van windmolens te informeren. Blijkbaar wil het Windpark voor de zoveelste keer een voorgeprogammeerde informatieavond houden, waar geen kritische vragen gesteld mogen worden. Ze misbruiken de goede bedoelingen van Platform Storm om de avond af te blazen.''

Commentaar: Windmolenziekte
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.