Windmolendebat Emmen kent ook winnaars

Een historische avond, noemde iemand het toen de Emmer raad dinsdag op weg was naar het besluit om 32 windmolens te plaatsen.

Dat historische zat ’m vooral ook in de lengte. Precies om middernacht werd de laatste stemming gehouden: het definitieve besluit. U weet inmiddels: 24 voor, 12 tegen. Na vierenhalf uur praten, schorsen, ruziën, amendementen en moties indienen en weer intrekken, bleef alles zoals het was, op een paar zaken na. De bewoners van de Zwartenbergenweg bij Barger-Compascuum wordt geen strobreed in de weg gelegd als ze hogere molens willen en de omwonenden van de drie windmolenlocaties (de Zwartenbergenweg, Pottendijk en de N34 bij Westenesch) krijgen geld om professionals in te huren, die zoveel mogelijk compensatie van de ontwikkelaars afdwingen.

De Zwartenbergerweg wordt toch al geconfronteerd met Duitse molens van 200 meter en dus maken de bewoners daar van de nood een deugd. Verder draagvlak in Emmen was er nauwelijks, op tuinders in Klazienaveen na. Die rekenden op steun van het CDA. Maar alleen de christen-democraten Theo Gerth en Dirk van Dijken hielden voet bij stuk toen het om het amendement voor het tuindersinitiatief ging, maar later stemden ze weer gewoon voor het windmolenplan. Tot woede van initiatiefnemer en gerberakweker Jan Nell.

Verzoend

De rest van Emmen had zich al lang verzoend met de komst van windmolens en de Raad van State als volgende stap. Of die een kans van slagen heeft is de vraag – de gemeente Emmen heeft voorafgaande aan het besluit tamelijk veel uit de kast gehaald om de inwoners erbij te betrekken. Zo is de 1100 meter afstand tussen huis en molen een niet-alledaagse.

Wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) liep dinsdagnacht tevreden weg uit de raadzaal. Hij is allang blij dat twee jaar van discussie achter de rug is. Ondertussen is zijn partij wel de grote verliezer van het hele windmolendebat, als je de kiezers moet geloven. Alleen partijgenoot Hendrikus Velzing stemde tegen – en kraakte in zijn stemverklaring en passant zijn eigen wethouder af.

Winnaars

Zijn er dan alleen maar verliezers? Nee. CDA en PvdA krijgen niet alleen hun zin als het gaat om een alternatief voor fossiele energie – misschien nog wel belangrijker is de politieke winst. De twee coalitiepartijen willen graag af van de overheersing van Wakker Emmen. Hun belang was het om het windmolengedoe nú tot een goed einde te breien, in de wetenschap dat niet zij, maar Wakker Emmen straks de zware kiezersklappen opvangt. Verder uitstel zou het windmolenbesluit mogelijk over de raadsverkiezingen hebben getild, met alle gevolgen van dien.

De enige winst voor Wakker Emmen is dat die niet al volgende week zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.