Windmolens aan grens worden iets minder hoog

De zes windmolens aan Duitse kant van de grens ter hoogte van buurtschap Weijerswold, tussen Coevorden en Schoonebeek, worden iets minder hoog: geen 240 maar 210 meter.

Dat blijkt uit een rapport van de Rekenkamer in Coevorden, die onderzoek heeft gedaan naar grensoverschrijdende milieueffecten door industrie en windmolens. Wethouder Jeroen Huizing (CDA) bevestigt de nieuwe hoogte.

Eind februari werd de gemeente Coevorden onaangenaam verrast door Duitse plannen om de bestaande verouderde windmolens bij Weijerswold te vervangen door nieuwe exemplaren. Burgemeester Daniela Kösters van Emlichheim vertelde deze krant dat de nieuwe turbines 240 meter hoog zouden worden. Dat gebeurde net nadat de gemeente Coevorden had besloten aan Nederlandse kant van de grens bij Weijerswold vier windmolens te bouwen.

Moeizaam compromis

Daar was een jaar van intensief overleg met omwonenden en bouwers van windmolens aan vooraf gegaan, met een moeizaam compromis tot gevolg. Er was van geen enkele kant rekening gehouden met de Duitse ontwikkelingen, omdat zowel de gemeente Coevorden als de bouwers Raedthuys en Windunie daarvan niet op de hoogte waren. Raedthuys dreigde met een claim, omdat de nieuwe Duitse molens bij een veelal zuidwesten wind de Nederlandse molens dwarsbomen, omdat ze wind afvangen.

Inmiddels is er overleg tussen Nederlandse en Duitse bouwers om rekening te houden met elkaars plannen. ,,Mogelijk dat er toch wat geschoven wordt aan Nederlandse kant’’, zegt Arthur Vermeulen van Raedthuys. ,,Maar dat moet dan geen verslechtering worden voor omwonenden.’’

Grote gevolgen

Of het nu 240 of 210 meter wordt, de gevolgen blijven volgens voorzitter Cisca Stoffels van Tegenwind Weijerswold groot. ,,Zo hoog zijn ze nergens in Nederland. De molens blijven bedreigend voor ons. De plaatsing heeft een enorme impact voor Coevorden en omgeving.’’ Begin juli heeft Tegenwind een gesprek met de gemeente Emlichheim over de zorgen. ,,En we houden vast aan de toegezegde minimale afstand van 700 meter als er geschoven wordt met de Nederlandse molens.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.