Windmolens: ziekmakend of niet?

Dat windmolens slecht voor de gezondheid van mensen kunnen zijn, lijdt geen twijfel voor Sylvia van Manen, huisarts in Den Bosch. Ze publiceerde er onlangs een opiniërend artikel over in vakblad Medisch Contact.

Van Manen verwijst naar onderzoek in Denemarken, waarin de onderzoekers concluderen dat mensen die dicht bij windmolens wonen een hogere kans hebben om een beroerte of hartaanval te krijgen.

De mogelijke oorzaak? Slaapproblemen, omdat ze wakker lagen van het geluid van windmolens.

Autoriteiten: geen conclusies

De Deense onderzoekers zelf zeggen dat er nog geen definitieve conclusies kunnen worden getrokken. De verschillen hoeven niet veroorzaakt te worden door windmolens. Dat is tot nu toe ook de houding van gezondheidsautoriteiten in Nederland; het rijksinstituut RIVM en de GGD’s.

Eerder bleek ook al uit Australisch onderzoek dat omwonenden van windmolens ziek werden. Dat bleek alleen niet direct door de draaiende wieken te komen maar meer door de ergernis over het feit dat de molens er waren. Bovendien bleek in Australië dat hele gemeenschappen uit elkaar werden gespeeld door de komst van windmolens. Voor- en tegenstanders vlogen elkaar in de haren. Dat leidde ook tot gezondheidsklachten.

Uit voorzorg

Huisarts Van Manen stelt dat de overheid uit voorzorg rekening zou moeten houden met klachten. In Medisch Contact schrijft ze: ,,Windturbines veroorzaken onder meer laagfrequent geluid, slagschaduw en knipperende lichten. Dat kan tot gezondheidsproblemen leiden, die echter nog te weinig serieus worden genomen. Terwijl volgens het voorzorgprincipe de overheid kan ingrijpen, ook als klachten nog niet onomstotelijk bewezen zijn.

Geschiedenis herhaalt zich

Het voorzorgprincipe geldt wel bij hoogspanningsmasten. Die kunnen volgens de autoriteiten geen kwaad. Maar uit Zweeds onderzoek bleek jaren geleden dat iets meer kinderen die in de buurt van hoogspanningsmasten wonen leukemie kregen. Van Manen: ,,Nederland reageerde dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor was. Momenteel worden gezinnen die onder hoogspanningsleidingen wonen uitgekocht door de overheid. De geschiedenis lijkt zich te herhalen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.