Windmolenverzet zoekt confrontatie wethouder

Zo’n dertig tegenstanders van windmolens in Pottendijk hebben maandagavond wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) opgezocht.

De relatieve rust vrijdagavond tijdens de eerste inloopbijeenkomst in hotel Van der Valk bleek de spreekwoordelijke stilte voor de storm. Het verzet tegen de windmolens in Potendijk had zich verenigd en daardoor had wethouder René van der Weide tijdens de verder erg rustige inloopbijeenkomsten toch nog een verzetje, gisteravond in zaal Bentlage in Emmer-Compascuum.

Verdeel -en heerspolitiek

Omwonenden wilden daarmee de, wat zij noemen, verdeel- en heerspolitiek van Van der Weide aan de kaak stellen. ,,Twee inloopbijeenkomsten rond etenstijd, dan hoop je als college de drukte natuurlijk te ontlopen’’, zei iemand. In de mail van de actiegroep Pottendijk Windmolenvrij!, waarin werd opgeroepen om om half acht precies ten tonele te verschijnen, werd aangedrongen op een ordentelijk verloop. En netjes bleef het. Van der Weide werd bestookt met kritische vragen, maar zat nimmer om een antwoord verlegen.

,,Het is het bekende verhaal’’, zei Peter Kamphuis van Pottendijk Windmolenvrij! na afloop. ,,Hij vertelt steeds hetzelfde en wijkt daar ook geen millimeter van af. We horen hem nu steeds als wethouder praten, niet als voorman van Wakker Emmen.’’ Logisch, begrijpen ook de actievoerders, dat is nu eenmaal zijn rol.

Kritiek

Een inwoner van Siepelveen hoort het allemaal gelaten aan. ,,Die molens komen er toch. We moeten iets anders verzinnen. Korenwolven verzamelen en daar loslaten of zo’’, grijnst hij, in de wetenschap dat het terrein dan uit milieuoogpunt beschermd wordt.

Kritiek was er eerder al op het feit dat burgemeester en wethouders niks gedaan hebben met het initiatief van tuinders uit Klazienaveen om in het tuinbouwgebied Rundedal windmolens te plaatsen. Daar ligt al gemeentelijke grond. Tegenstanders denken dat Van der Weide zijn vingers niet durft te branden aan een gebied waar zijn achterban sterk vertegenwoordigd is. Die mensen kwamen ook al in het geweer toen het vorige college Rundeveen aanwees als windmolenlocatie.

Commissievergadering

De wethouder ontkent dat. Volgens hem betekent keuze voor het tuinbouwgebied dat er zo’n tachtig gehinderde woningen in de schil tussen 500 en 1100 meter bijkomen. ,,Duidelijk meer dan de twee woningen van de initiatiefnemers dus. Voor ons is het uitgangspunt dat het aantal huizen met overlast zo beperkt mogelijk blijft.’’

Het windmolencircus van Emmen strijkt woensdagavond neer in de raadzaal van het gemeentehuis. Daar wordt het eerste deel van een commissievergadering gehouden, alleen bedoeld voor insprekers. Mocht de belangstelling zo groot zijn, dan is er de volgende avond een tweede bijeenkomst. De raadscommissie zelf gaat er op woensdag 15 juni over in debat met wethouder Van der Weide. De voltallige raad beslist uiteindelijk op dinsdag 28 juni.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.