Windvaan bij oorsprong Hunze

Waarom een picknickbank bij uitgerekend een best drukke rotonde? Die plek geeft goed zicht op de woensdag geplaatste windvaan in de lage landerijen.

De oorsprong

De paal markeert de oorsprong van de Hunze, het riviertje dat vanaf Valthe via het Zuidlaardermeer in het Winschoterdiep uitkomt. Grotendeels meanderend zoals vroeger, want de organisaties Drents en Gronings Landschap hebben zich daar jarenlang sterk voor gemaakt.

,,Maar eigenlijk zouden de 3 kilometer tussen de bron en de Oude Dijk in Exloo ook hersteld moeten worden’’, vindt Frank Stoovelaar van de Werkgroep Karakteristiek Groen Valthe, die samen met Plaatselijk Belang historische elementen rond het dorp wil accentueren.

Picknickbankje

Zo staat het perron van het voormalige treinstation op stapel, evenals het herstellen van de Valther Schans. ,,Valthe is door hoogleraar Theo Spek de archeologische parel van Drenthe genoemd. Het is een zeer bijzonder landschap, vindt ook hij’’, zegt Rinus van Venrooij van Plaatselijk Belang.

Wie bij dat picknickbankje staat, op de plek waar de wegen Valthe-Exloo en Klijndijk-Valthermond elkaar kruisen, ziet dat bijzondere maar al te goed. Richting Groningen het lage land, afgegraven veengebied met soms hoogteverschillen van 13 meter in vergelijking met links van de weg Valthe-Exloo.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.