Windvogel ziet gouden kansen voor dorpsinitiatief in Veenkoloniën

1e Exloërmond Duurzame energie. Door het dorp, van het dorp. Is zoiets nog denkbaar in een tot op het bot verdeeld Mondengebied? Ja, zegt De Windvogel.

,,Er liggen nog steeds gouden kansen voor het gebied”, zegt Siward Zomer. Hij is voorzitter van de landelijk opererende burgercorporatie die vanaf het eerste uur een vinger in de pap heeft in het windparkavontuur rond de Drentse Monden. De Windvogel betreurt dat de beoogde burgerparticipatie tot nu toe is geflopt, maar zet stug door.

Vreemde eend in de bijt

Een vreemde eend in de bijt, dat is De Windvogel in de Veenkoloniën. Als 23ste lid haakte de vereniging aan bij de BV Duurzame Energieproductie Exloërmond (DEE) waar verder louter boeren een aandeel in hebben. De burgercorporatie is een belangrijke pijler onder de financiering van de 16 molens die DEE gaat exploiteren. Voor 2,5 miljoen is de vereniging certificaathouder. Die 2,5 miljoen euro komt uit de clubkas van De Windvogel.

3300 leden, 15 in Mondengebied

De vereniging telt 3300 leden. Die zitten vooral elders in het land. Op een informatieavond van De Windvogel in dorpshuis De Badde in 1e Exloërmond, in de zomer van 2018, liepen inwoners niet bepaald in de polonaise om zich aan te melden als lid. Een half jaar later is het Mondengebied voor de vereniging nog steeds een praktisch witte vlek op de kaart. ,,We hebben 15 leden.”

Zonnepark of warmtenet

Vanaf 50 euro kun je lid worden. Gemiddeld legt elk lid zo’n 1000 euro in. Daarvoor keert De Windvogel jaarlijks 2 tot 5 procent rendement uit. Alles wat de projecten meer opleveren investeert De Windvogel in nieuwe projecten. De vereniging heeft als doel te investeren in initiatieven voor lokale duurzame ontwikkeling. ,,Denk aan een zonnepark of een warmtenet.”

In oktober 2017 werd in Limburg de vijfde windturbine van De Windvogel in gebruik genomen. De andere vier staan in Ouderkerk aan de Amstel, Gouda en Zeewolde (2). Tot nu toe mag het dan een ver-van-ons-bedshow zijn, de verwachtingen waren hooggespannen toen het groepje boeren uit het Mondengebied en De Windvogel elkaar vonden.

Onze lessen geleerd

,,Het idee was echt: we gaan dit doen op basis van inclusiviteit, met agrariërs én de buurt. Maar toen de club groter werd, liep het spaak. Wat er beter kon? Wij hebben onze lessen geleerd. Je kunt er wel een boek over schrijven, maar laten we het verleden laten rusten. Er liggen nog steeds enorm veel kansen om het beter te doen.” Makkelijker gezegd dan gedaan.

Europees subsidiegeld

Maar Zomer ziet kansen om iets moois in het Mondengebied op te bouwen. Hij denkt daarbij niet aan windenergie, maar andere bronnen van duurzame energie. Hij verwijst naar krimpregio’s in Portugal en Ierland. ,,Daar zijn miljoenen Europees subsidiegeld gestoken in duurzame energieprojecten. Juist in een krimpgebied liggen er kansen. Mits de inwoners de handschoen oppakken en een streep zetten door het verleden. Tijdens die bijeenkomst van vorige zomer in De Badde zijn ideeën geopperd voor dorpsinitiatieven. Zoals het opzetten van een lokale organisatie die een warmtenet exploiteert voor de verwarming van een aantal huizen. De Windvogel wil graag aan zo’n initiatief bijdragen, mits het een project is voor iedereen.”

Over de brug

De boeren uit Drenthe stoppen volgens Zomer elk een paar ton eigen vermogen in het project. Dat is nodig om de financier(s) van de tientallen miljoenen kostende turbines over de brug te laten komen. De reden waarom dit, met de aanleg van het windpark op het punt van beginnen, tot op heden nog niet is gebeurd, is volgens Zomer van louter economische aard. ,,Wil je 100 miljoen euro lenen, dan betaal je al gauw 3% rente. Hoe later je die lening sluit, hoe aanzienlijk minder de kosten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.