Winkelhart Gieten moet aangepakt

In het centrum van Gieten moet nodig iets gebeuren. De leegstand van winkels en woningen neemt toe. Hoog tijd voor een nieuwe centrumvisie, vinden B en W van Aa en Hunze.

Gieten heeft een gespleten winkelgebied. Met het nieuwe winkelcentrum aan de Stationsstraat zit het wel goed met grote jongens als Jumbo, Hema, Action, Lidl en Kruidvat. Het is druk op de parkeerplaatsen voor dit stukje winkelcentrum.

Hoe anders is het beeld elders in het Gieter centrum. Aan de andere zijde van de Stationsstraat en aan de Schoolstraat en Brink staan meerdere panden leeg. Er is geen drukte op straat. Hier moet nodig iets mee gebeuren, wil dit stukje dorpskern niet verpauperen.

Nieuwe visie

B en W zien dat probleem en willen daarom toe naar een nieuwe visie voor het hart van Gieten. ,,We willen dat samen doen met alle betrokken partijen. Dorpsbelangen, de ondernemersvereniging en overige burgers”, zegt wethouder Henk Heijerman.

Het is wat hem betreft wel duidelijk waar het winkelhart van Gieten de komende jaren ligt. Dat is aan de Stationsstraat waar de grote winkelketens gevestigd zijn. ,,Dit winkelgebied doet het goed. We zien steeds meer mensen uit Rolde in Gieten hun boodschappen doen. Die komen vooral voor de Lidl en Action, die heb je in Rolde niet. Voorheen gingen ze naar Assen. Sinds daar voor de hele binnenstad betaald parkeren is ingevoerd, komen de mensen naar Gieten. Hier kun je gratis en voor de deur parkeren. Dat vinden consumenten belangrijk.”

Hoe anders is het een paar honderd meter verderop in Gieten gesteld. Heijerman: ,,We moeten de Schoolstraat een andere functie geven. Wellicht zorg met woningen of anders alleen woningen.” Eerder strandden op de locatie Vlieghuis in deze straat plannen van zorgcentrum Dekelhem om hier ouderenwoningen met zorgfaciliteiten te combineren. Probleem is dat veel winkelpanden in particuliere handen zijn en de gemeente niet op eigen houtje plannen kan smeden en uitvoeren.

Nieuw zorgenkindje

Dan is er nog het nieuwe zorgenkindje van Gieten, hotel Braams aan de Brink. Het gerenommeerde hotel ging begin dit jaar failliet en staat sindsdien leeg. Heijerman: ,,We willen de horecafunctie van het pand het liefst behouden, maar misschien moeten we niet aan een hotel denken en alleen aan een restaurant.” Tot op heden hebben zich geen belangstellenden voor het voormalige hotel gemeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.